Novosti

Sub, 25. 2. 2023.

73


Danas je značajan datum za Bosansko narodno pozorište Zenica, njegove zaposlenike, publiku, prijatelje i saradnike, jer slavimo 73 godine njegovog postojanja.

Godine 1950. osnovano je Oblasno narodno pozorište u Zenici, a 25. februara premijerno je izvedena prva profesionalna predstava. Riječ je o predstavi Duboko je korijenje u režiji Evgenija Smirnova. U njoj su igrali članovi sekcije Radničkog kulturno-umjetničkog društva “Iskra”. Bila je to grupa mladih entuzijasta koji su radom i zalaganjem prevazišli amaterske okvire i dostigli status profesionalnih pozorišnih umjetnika. Prije tačno 73 godine, u skladu sa privrednim i ekonomskim razvitkom grada, ali i težnjom za osvještavanjem stanovništva da kultura i umjetnost pripadaju svima, prepoznata je potreba za osnivanjem profesionalnog pozorišta u gradu Zenici.

Bio je to značajan korak za pozorišnu scenu Bosne i Hercegovine. Osnivanjem Pozorišta grad Zenica dobio je instituciju, koja je u narednim godinama postala nosilac kulturnih i umjetničkih dešavanja u ovom dijelu zemlje.

Bosansko narodno pozorište Zenica danas je poznato po kvalitetnim i angažiranim predstavama. Ono je dom brojnim glumcima, redateljima, dramaturzima, scenografima, kostimografima, koreografima, scenskim radnicima i drugim zaposlenicima, koji svojim radom svakodnevno doprinose kreiranju i održavanju pozorišnog repertoara. U protekle 73 godine u Pozorištu je produciran veliki broj predstava za djecu i odrasle, među kojima su naslovi iz klasične književnosti, savremeni dramski tekstovi, autorski projekti i projekti iz oblasti dokumentarnog teatra. Poseban značaj pridaje se savremenim bosanskohercegovačkim piscima, te su mnogi mladi autori upravo na ovoj sceni doživjeli prve inscenacije svojih drama, a redatelji i glumci načinili prve profesionalne korake.

Kako je Pozorište osnovano zahvaljujući entuzijazmu jedne skupine ljudi, tako se čini da i danas opstaje i živi zahvaljujući entuzijazmu nekih novih zaljubljenika u teatarsku umjetnostljudi koji vole svoj posao, i koji baštine duh zajedništva i umjetničkog stvaralaštva. I u skladu s tim nastavljamo i dalje govoriti hrabro i glasno, postavljati pitanja, ukazivati na probleme i tražiti odgovore.

U toku je još jedna uzbudljiva sezona, sa već dvije uspješne premijere, a u pripremi su i novi naslovi.

Sav naš rad ne bi imao smisla bez naše vjerne publike. Stoga, želimo da vam se zahvalimo što ste uz nas i da poželimo sretan 73. rođendan Bosanskog narodnog pozorišta Zenica svima koji se u njemu osjećaju kao kod kuće.

 Nedžma Čizmo