Novosti

Sri, 24. 5. 2023.

"Sve to je iz kuće" (osvrti na predstavu studenata Filozofskog fakulteta u Zenici)


Snovima roditelja...

"Sve to je iz kuće", autorice Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić je predstava koja na snažan način oslikava probleme unutar porodica, posebno nedostatak pažnje roditelja prema svojoj djeci i ignorisanje jasnih znakova tuge i depresije kod djece. Predstava se fokusira na tri lika (Una-ADNA KAKNJO, Nada-ANĐELA ILIĆ i Neno-ADEM SMAILHODŽIĆ) - jednog muškog i dva ženska lika, koji kroz svoje uloge prenose duboke emocije i prikazuju složenost porodičnih odnosa.

Jedan od ključnih elemenata ove predstave je način na koji se bavi važnom temom mentalnog zdravlja kod djece. Kroz snažne dijaloge i situacije, publika svjedoči koliko je važno da roditelji budu prisutni i osjetljivi na potrebe svoje djece. Ovaj komad otvara prostor za razmišljanje o tome kako neprimjećivanje ili zanemarivanje znakova tuge i depresije kod djece može imati dugotrajne i štetne posljedice.

Osim što se bavi ozbiljnom temom, predstava također nudi i neke trenutke humora koji olakšavaju napetost i pružaju publici trenutke osvježenja. Glumačka izvedba je uvjerljiva i emotivno snažna, što pomaže publici da se poveže sa likovima i osjeti njihovu unutrašnju borbu.

"Sve to je iz kuće" je vrijedna i potresna predstava koja nas podsjeća na važnost pažnje i razumijevanja u porodicama. Kroz snažnu glumačku izvedbu i emotivno nabijene scene, predstava nas suočava s problemima koji se često ne primjećuju u stvarnom svijetu. Ova predstava je prilika da se osvijesti o važnosti mentalnog zdravlja kod djece i podstakne dijalog o tome kako možemo biti bolji roditelji i podrška našoj djeci u njihovom emocionalnom razvoju.

Adin Kadrić
student Odsjeka za kulturalne studije
Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici