Novosti

Sri, 31. 5. 2023.

Dodijeljene nagrade na XXII festivalu bh. drame Zenica 2023.


Stručni žiri XXII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. koji je radio u sastavu: Adnan Lugonić (predsjednik), Bilge Emin (članica), Hasan Zahirovič (član) i nakon odgledanih šest (6) predstava u Glavnom (takmičarskom) programu Festivala dodijelio je slijedeće nagrade:

Nagrada „Miodrag Žalica“ za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst, dodjeljuje se

EMINI KOVAČEVIĆ za dramu „Zbogom, Kalifornijo“, u produkciji Narodnog pozorište iz Mostara

OBRAZLOŽENJE:

U drami „Zbogom, Kalifornijo“, kroz fragmentarnu dramaturgiju, autorica uspijeva izgraditi cjelovite likove i njihov svijet u kojem je glavna dilema otići ili ostati u gradu opterećenom sumornom svakodnevicom, traumama i romantiziranim sjećanjima. Vješto ispisanim dijalogom, Emina Kovačević gradi uvjerljive i slojevite likove, kompleksne odnose i realistične dramske situacije koje kombinira sa poetski ispisanim solilokvijima, uspijevajući time publici dodatno približiti unutrašnji svijet svakog lika ponaosob. Bez imalo zadrške, autorica vrlo iskreno, a istovremeno suptilno, progovara o svim problemima sredine u kojoj živi, stavljajući u fokus sudbinu jedne četveročlane mostarske porodice i ljudi bliskih njima. Iako ih smješta u vrlo mučnu atomosferu sive svakodnevnice, likovi Emine Kovačević odišu svjetlom, nadom i optimizom.

Glavna nagrada Festivala BH drame za najbolju predstavu u cjelini, dodjeljuje se predstavi:

„ZBOGOM, KALIFORNIJO!“, u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, autorice Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčija

OBRAZLOŽENJE:

Predstava „Zbogom, Kalifornijo“, nastala na osnovu kvalitetno ispisane drame, kroz minucioznu režiju baziranu na radu s glumcima, što je rezultiralo posvećnom i nadahuntom glumačkom igrom na sceni, donosi jednu emotivno snažnu, složenu i autentičnu priču koja vrlo neposredno komunicira sa publikom, izazvajući empatiju i prepoznavanje. Svi elementi predstave su vješto koncipirani i posloženi, te tvore izuzetno skladnu cjelinu.

Nagrada za najbolju režiju, dodjeljuje se

SELMI SPAHIĆ, za predstavu „Kao i sve slobodne djevojke“, po tekstu Tanje Šljivar, u produkciji Ateljea 212

OBRAZLOŽENJE:

Fragmentarno ispisanu dramu, baziranu na monološkim dionicama, Selma Spahić, svojim već prepoznatljivim rediteljskim rukopisom, vješto razigrava kombinirajući raznovrsne teatarske izraze u izuzetno dinamičnom tempo-ritmu što se najviše očituje kroz upečatljivu i snažnu glumačku igru ansambla predstave, uz brze scenske promjene i značenjski efektna vizualna rješenja.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (za najboljeg glumca i najbolju glumicu), dodjeljuje se

ANĐELI ILIĆ, za ulogu Nade u predstavi „Sve to je iz kuće“, u produkciji BNP-a Zenica, autorice Emine Omerović, rediteljice Ajle Bešić

OBRAZLOŽENJE:

Anđela Ilić kroz emotivno upečatljivu i neposrednu glumačku igru, na jedinstven i krajnje uvjerljiv način uspješno je izgradila lik autodestruktivne majke koja se suočava sa mogućim gubitkom svoje kćerke. Njena Nada je emotivno rastrojena, ali ipak snažna žena koja se trudi da dokuči razloge zbog kojih je njena kćerka pokušala samoubistvo.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca / glumice, dodjeljuje se

ADNI KAKNJO, za ulogu Une u predstavi „Sve to je iz kuće“, u produkciji BNP-a Zenica, autorice Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić.

OBRAZLOŽENJE :

Adna Kaknjo mladalački poletno, duboko emotivno, a vrlo studiozno je izgradila lik srednjoškolke Une, donoseći na scenu svu izgubljenost, nervozu, raspolućenost i zbunjenost jedne generacije u formativnim godinama koja je razapeta između roditeljskih očekivanja i vršnjačke pripadnosti, dok u sebi nosi ogromne traume.

EMIR SEJFIĆ, za ulogu Zlaje u predstavi „Zbogom, Kalifornijo!“, u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, autorice Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčija

OBRAZLOŽENJE:

Emir Sejfić suptilnim glumačkim pristupom uspješno je izgradio lik koji odiše vedrinom i naizgled se sa lakoćom nosi sa svim životinim izazovima, dok u pozadini krije prešućivanje strahove, životna razočarenja i mračna razmišljanja o samoubistvu.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu, dodjeljuje se

GORADNI BOBAN, za ulogu u predstavi „Djelidba“, u produkciji Kamernog teatra 55, autora Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta

OBRAZLOŽENJE:

Znalački balansirajući po rubovima realistične i stilizirane glumačke igre, Gordana Boban je izgradila lik koji predstavi daje posebnu notu poetičnosti, emotivnosti i filozofičnosti, uz neospornu komičku osnovu, i time još jednom pokazala raskoš svog glumačkog talenata.

MIRO BARNJAK, za ulogu Branka u predstavi „Zid“, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, autorice Ružice Aščić, u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića

OBRAZLOŽENJE:

Miro Barnjak vjerodostojno je izgradio lik oportuniste Brune, dajući mu dozu emotivnosti, straha i nespretnosti čim je nadišao okvir stereotipnosti.

Nagrada „Radovan Marušić“ za najbolje likovno oblikovanje predstave (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla), dodjeljuje se

ZORANU PETROVU, za scenografiju predstave „Kao i sve slobodne djevojke“, u produkciji Ateljea 212, autorice Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić

OBRAZLOŽENJE:

Zoran Petrov krerirao je scenografiju koja omogućava izuzetnu dinamičnost, te principijelno prati sistem znakova cijele predstave, istovremeno scenski materijalizirajući atmosferičnost drame.

SELENI ORB, za kostimografiju predstave „Kao i sve slobodne djevojke“, u produkciji Ateljea 212, autorice Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić

OBRAZLOŽENJE:

Selena Orb kreirala je kostime sa snažnim značenjem, u skladu sa idejom predstave. Pored scenske efektnosti, njeni kostimi jasno oslikavaju likove, izuzetno su funkcionalni i omogućavaju brze promjene unutar fragmentarno uspostavljene dramaturgije.

Nagrada za najbolju scensku muziku, dodjeljuje se

RIJADU KANIŽI, za muzika u predstavi „Sve to je iz kuće“, u produkciji BNP-a Zenica, autorice Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić.

VLADIMIRU PJEKOVIĆU, za muziku u predstavi „Gospođica“, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske, po romanu Ive Andrića, u režiji Đurđe Tešić

OBRAZLOŽENJE:

Rijad Kaniža kreirao je muziku koja vjerno prati rediteljski koncept, dodatno pojačava atmosferu napetosti, emotivna stanja i unutarnju tjeskobu likova, te služi i kao svojevrsni kontrapunkt realističnim prizorima.

Vladimir Pejković komponovao je muziku za živi orkestar na sceni koji time postaje aktivni pratilac glumačke igre. Svojim muziciranjem oni evociraju epohu i grade atmosferu dešavanja, te upotpunjuju emotivna stanja likova.

Nagrada „Antun Marinić“ za najbolji scenski pokret, dodjeljuje se

AMILI TERZIMEHIĆ, za scenskih pokret u predstavi „Djelidba“, u produkciji Kamernog teatra 55, autora Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta

OBRAZLOŽENJE:

Scenski pokret u predstavi „Djelidba“ jedan je od temeljenih elemenata rediteljskog koncepta. Amila Terzimehić je, u radu s glumcima, uspjela pronaći individualno, stilizirano kretanje za svakog pojedinog lika, istovremeno ih držeći „zatočene“ u ideji o nemogućnosti pomjeranja i odvajanja od „matice“.

SPECIJALNA NAGRADA za kolektivnu glumačku igru – glumačkom ansamblu predstave „Kao i sve slobodne djevojke“, u produkciji Ateljea 212, autorice Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić

Glumački ansambl predstave „Kao i sve slobodne djevojke“ u izuzetno dinamičnom tempu i ritmu, fragmentarnoj dramaturgiji sa mnoštvom promjena, te zahtjevnim monološkim dionicama uspio je ostvariti fascinirajuće jedinstvo i gotovo horski donijeti priču o sedam djevojčica, demonstrirajući zanimljiva glumačka umijeća.

SPECIJALNA NAGRADA za angažovan i kreativan pristup aktuelnim temama – AJLI BEŠIĆ, rediteljici predstave „Sve to je iz kuće“, u produkciji BNP-a Zenica

Iako je ovo njena prva profesionalna režija, rediteljica Ajla Bešić pokazala je izuzetnu zrelost i studiozan pristup u radu s glumcima kako bi se jedna vrlo delikatna tema (samoubistva mladih) ispričala na duboko emotivan, precizan i potresan način. To se prije svega očituje u koncetrisanoj, svedenoj, gotovo dokumentarnoj glumačkoj igri ansambla predstave, što kod publike izaziva jak osjećaj empatije.

Žiri publike XXII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. radio je u sastavu: Dženana Radončić(predsjednica), Emina Buljubašić (članica) i Zuhdija Karić (član) i dodijelio je slijedeće nagrade:

Nagrada publike za najbolju predstavu dodjeljuje se: „GOSPOĐICA“, Ivo Andrić Narodno pozorište Republike Srpske

Obrazloženje: Ljubav prema novcu, tema koja već godinama intrigria čovjeka. Svakodnevica u kojoj živimo sve više nas podsjeća da je novac novo božanstvo, čijim slijedom sve više svjedočimo izostanku empatije. Društvo nam iz dana u dan sve više propada jer smo zbog ljubavi prema novcu obezvrijedili prave ljudske vrijednosti. Andrićevo djelo „Gospođica“ je na efektan način postavljeno na pozornici. Tome su najviše doprinjeli kvalitetni glumci i glumice, scenografija kao i efekti. Likovi drame su bili posebno važni jer je bilo dosta matetrijala za njihovo analiziranje i kritikovanje njihovih osobine. Osjećajući dramatičnost književnog teksta, uspostavom posebnog odnosa s publikom kroz umjetnički izričaj, kvalitetne dijaloge i monologe, mizanscenom predstava je nagrađena najvišim ocjenama i jednoglasno je odlučeno da bude nagrađena Nagradom publike za najbolju predstavu na XXII festivalu bosanskohercegovačke drame.

Nagrada publike za najboljeg glumca dodjeljuje se: DANILO KERKEZ

Obrazloženje: Pojavljujući se u ulozi Rafe Konfortija zasjao je talenat mladog glumca Danila Kerkeza. Njegov utjecaj i značaj je toliki da i nakon prestave možemo diskutovati o određenim postupcima i ponašanju, koje u savremenom dobu sve više svjedočimo. Simbolički preko Konfortja prikazana je devijacija društva gdje je moguće da se bogato stanovništvo sve više može bogatiti, a drugo siromašiti i gladovati. Iako neko pokuša siromašne održati u životu sa ekonomske tačke gledišta, proglašava se ludim.

Nagrada publike za najbolju glumicu dodjeljuje se: SANDA KRGO SOLDO

Obrazloženje: Zahvaljujići životopisnoj ulozi oživljena je jedna posebna bosanskohercegovačka priča o ženi iz Hercegovine. Prolazeći različite uloge, situacije vidimo kako se ženski lik, dominantno, zaštitnički nastrojen, bori za nekoliko generacija ljudi vodeći računa o svakom od njih na drugačiji način. Godine iskustva i veličanstvena glumačka karijera omogućili su nam da se povežemo s junakinjom u jednom trenutku da je osuđujemo, a u drugom volimo

zbog srčanosti koju u sebi ima i nosi.

Žiri novinara XXII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023., radio je u sastavu: Ajla Sokolović (predsjednica), Mladen Bićanić (član) i Dunja Pašajlić (članica) i dodijelio je slijedeću nagradu:

Nagrada Žirija novinara za najbolju predstavu dodjeljuje se: predstavi „ZBOGOM, KALIFORNIJO!“, autorice Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčija.

Obrazloženje: Predstava „Zbogom, Kalifornijo!“ je topla priča o pravim porodičnim vrijednostima. Predstava govori o ljubavi prema ljudima, prema gradu Mostaru i jednostavno o ljubavi. Priča zbog svoje jednostavnosti lako dopire do svakoga i u tome nosi svoju čar.