Novosti

Sri, 12. 7. 2023.

Kraj uspješne 73. sezone u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica


Gostovanjem u Mostaru sa predstavom „Sve to je iz kuće“, Bosansko narodno pozorište Zenica uspješno završava svoju 73. sezonu.

Tokom 73. sezone upriličeno je pet premijera: „Trainspotting“, „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“, „Avanture malog Zvjezdana“, „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ i „Sve to je iz kuće“.

Također, na našoj sceni realizovano je ukupno 210 projekata - 123 predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 73 za odrasle i 50 za djecu. Pored domaćih, odigrano je i 28 gostujućih predstava iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, a upriličeno je i 59 ostalih programskih sadržaja. Također, BNP je sa 19 izvedbi gostovalo u drugim gradovima i pozorišnim kućama.

U protekloj sezoni Pozorište je uzelo učešće na 13 pozorišnih festivala i osvojilo 15 nagrada, i to za predstave: „Kuća“, „Siročad“, „Tri dana ili Uspon i pad Gospodina B.“ i „Sve to je iz kuće“.

Bosansko narodno pozorište Zenica bilo je organizator tri velike manifestacije: 7. internacionalni festival edukativnog teatra – IFET, Noć teatra - Noć teatra BiH 2022 i XXII festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2023, te suorganizator 26. međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće 2023 i IX smotre dramskog stvaralaštva osoba sa teškoćama.

Hvala vam što ste dio Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Iza nas je izuzetno uspješna sezona, a za vas već pripremamo nove i zanimljive projekte, te bogat i raznolik repertoar u novoj 74. sezoni.

Vidimo se u septembru na novoj premijeri!