Novosti

Pon, 11. 9. 2023.

Objavljen Javni poziv za sudjelovanje na manifestaciji Noć teatra BiH


Četrnaesti put za redom Bosansko narodno pozorište Zenica je koordinator teatarske manifestacije European Theatre Night (Evropska noć teatra) – Noć teatra Bosne i Hercegovine. U koordinaciji Zeničkog pozorišta je danas, 11. septembra objavljen Javni poziv za sudjelovanje 14. bosanskohercegovačkoj manifestaciji Noć teatra BiH 2023. Ovo jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno je scenskim i izvedbenim umjetnostima i održat će se na području cijele Bosne i Hercegovine. Noć teatra BiH 2023. bit će organizovana u subotu, 18. novembra 2023. godine.

Ovim putem su upućeni pozivi svim javnim, nezavisnim i privatnim pozorištima/kazalištima, centrima za kulturu, institutima, ustanovama, udruženjima, bibliotekama, muzejima, drugim umjetničkim organizacijama, školskama i visokoškolskim ustanovovama, kao i svim drugim subjektima koji se bave određenim oblikom scenskih, izvedbenih i muzičko-scenskih umjetnosti, da svojim programom tokom Noći teatra BiH 2023. doprinesu razvoju i dodatnoj afirmaciji teatarske djelatnosti, savremene umjetničke produkcije i stvaralaštva, te ukupne kreativnosti u BiH.

Zemlje učesnice međunarodne teatarske manifestacije European Theatre Night, koja okuplja i ujedinuje evropske teatarske djelatnike i publiku su: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Slovačka, Austrija i Bugarska.

Program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave i izvedbe, a svakako može sadržavati i sve ostale oblike scenskih i muzičko-scenskih umjetnosti (međunarodne koprodukcije i gostovanja, koncerti, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s izravnim internetskim uključivanjem, izložbe, igraonice i radionice za djecu, prigodnu gastronomsku ponudu i dr).

Prijave na ovogodišnju Noć teatra se vrše najkasnije do petka, 27. oktobra tekuće godine putem linka:

Prijava