Novosti

Pon, 18. 9. 2023.

Sutra prva premijera u 74. sezoni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica


Povodom premijerne izvedbe performativne instalacije „Balet osmijeha u oblaku dima“ u režiji Thomasa Steyaerta i Raula Maiae, a u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica danas je održana konferencija za medije. Premijerna izvedba predstave će biti izvedena u utorak, 19. septembra u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Na konferenciji za medije su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija, reditelji Thomas Steyaert i Raul Maia, članovi i članice ansambla: Benjamin Bajramović, Adna Kaknjo, Selma Mehanović, Siniša Vidović i Zlatan Školjić.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je kazao da je ovo prva premijerna izvedba u 74. sezoni i 757. premijerna izvedba u ovom Pozorištu. Mijatović je naglasio da je ovaj projekat planiran još od 2019. godine, ali je prolongiran zbog pandemije. Kako je istakao Mijatović, Bosansko narodno pozorište Zenica je i do sada njegovalo različite vrste scenskog izraza, pa je tako i sa ovim projektom, te se nada da će ova predstava imati svoju publiku u Zenici, a i šire.

Umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija se zahvalila Thomasu Steyaertu i Raulu Maiaeu za saradnju i rad na ovom projektu, te je istakla da se radi o projektu u kojem glumci dobivaju jednu novu ulogu, odnosno izazov, jer postaju kao profesionalni plesači. Kaikčija je, također, kazala da je zadovoljstvo imati ansambl koji je spreman da sudjeluje u ovakvom zahtjevnom projektu, svjesna da performativna instalacija nije glumačka zona komfora, jer nije dramski tekst.

Reditelji Thomas Steyaert i Raul Maia su istakli zadovoljstvo što su uspjeli završiti projekat koji je planiran još prije pandemije. Kako su kazali, u pitanju je neverbalna predstava koja se može nazvati i performativnom instalacijom „skulpturom svjetla“. Do samog koncepta su došli Maia i Steyaert nakon dugogodišnjeg istraživanja, gdje je svaka proba u toku rada na projektu bila kao svojevrsna izvedba u kojoj se istraživalo. Kako su istakli, u procesu rada nisu bili opterećeni naracijom nego se radilo kao postavljanje dijelova slagalice. Suština performativne instalacije „Balet osmijeha u oblaku dima“ je fizička i neverbalna komunikacija. Dva su različita jezika koji su u sukobu – jedan je apstraktni, neverbalni jezik, kao početna tačka gledišta i neverbalna ekspresija koja predstavja svakodnevne fizičke radnje u životu. Ponavljanjem svakodnevnih radnji i neverbalnih ekspresija, oni u projektu postaju apstraktni, gdje se prikazuje korištenje vremena. Vrijeme je u ovoj performativnoj instalaciji bitan segment kroz istraživački proces, jer se postavlja pitanje kako koristimo vrijeme, ali se postavlja i pitanje kako koristimo zvuk, odnosno tišinu u svojoj svakodnevnici.

Članovi i članice ansambla Benjamin Bajramović, Adna Kaknjo, Selma Mehanović, Siniša Vidović i Zlatan Školjić su kazali kako je za njih ovo izuzetno zanimljiv i drugačiji projekat iz kojeg su imali priliku naučiti i raditi kroz pokret, gdje je u fokusu tijelo kao osnovno glumačko sredstvo u ovoj performativnoj instalaciji. Time se pokazalo koliko jeste u ljudskoj prirodi komunicirati neverbalnim sredstvima, te se nadaju da će i publika uživati u ovoj vrsti eksperimentalnog teatra.

U performativnoj instalaciji igraju: Benjamin Bajramović, Adna Kaknjo, Selma Mehanović, Siniša Vidović, Zlatan Školjić, Thomas Steyaert i Raula Maia. Režiju, scenografiju, muziku i dizajn svjetla potpisuju Thomas Steyaert i Raula Maia, dok je za kostimografiju bila zadužena Irma Saje.

Prva reprizna izvedba će biti upriličena u srijedu, 20. septembra u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.