Novosti

Čet, 9. 11. 2023.

Narodno pozorište u Mostaru sa predstavom "Perzeide" gostuje u BNP-u Zenica


Nagrađivana predstava „Perzeide“ autorice Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj i u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru gostuje u Zenici. Izvedba je na repertoaru u petak, 10. novembra u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Predstava se bavi kompleksnim problemom bračnog nasilja i nasilja nad ženama, kroz nježnu priču o ženskom prijateljstvu. Na 42. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH održanim u Jajcu ove godine, „Perzeide“ je osvojila čak tri nagrade.

Prema riječima rediteljke: „Predstava i tekst 'Perzeide' adresira nasilje nad ženama i patrijarhat u kojem savremena žena i dalje živi. Daje glas žrtvama koje ga do sada nisu imale dok priča nježnu priču o snažnom ženskom prijateljstvu. Dvije prijateljice Selma i Lucija utjelovljuju hercegovačku verziju kultnih heroina Theleme i Louise“

"Tekst 'Perzeide' razvila sam istražujući teme koje i rediteljicu i mene tište i potiču na angažiraniji umjetnički rad. Narodno pozorište u Mostaru ukazalo nam je potpuno povjerenje i umjetničku slobodu, što nas je ohrabrilo da istražimo kompleksna pitanja bračnog nasilja i nasilja nad ženama i izrazimo stav i emociju kroz savremena teatarska sredstva. Zadovoljstvo mi je sarađivati sa Karmen. Ova predstava je značajna i po tome što je ovo ujedno i prvi pozorišni angažman Karmen Obrdalj te vjerujem da označava početak karijere jedne od budućih predstavnica savremenog bh. Pozorišta“, kazala je autorica Emina Kovačević.

U predstavi igraju: Gordana Boban, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Armin Ćosić, a za muziku je bio zadužen Josip Paradžik.