Novosti

Ned, 12. 11. 2023.

Bjelopoljski "Nobelovci" na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica


Predstava „Nobelovci“ autora i reditelja Obrada Nenezića i u produkciji Bjelopoljskog pozorišta gostuje u Zenici. Ova duhovita drama je na repertoaru u srijedu, 15. novembra u 20 sati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema riječima autora predstave: „Ono što prvo dramaturg nauči jeste da pozorište mora da nas se tiče, bez obzira kom pravcu, vrsti i školi pripada, a znamo da se u teatru poslije avangarde desio 'veliki prasak', pa danas postoji pravaca koliko i autora, te je i avangarda već decenijama klasika kako tvrde vodeći teoretičari. Ako nas se pozorište ne tiče iz bilo kog razloga onda je to neka druga i nova umjetnost. Zato se 'Nobelovci' tiču svakog sloja društva, kojeg tvori tradicionalni čovjek, savremeni čovjek ali i nadčovjek – android ili ginoid. Zato sam zajedno sa producentima izabrao ovaj komad da ga prvi put ja postavljam, drugačije autorski, onako kako sam ga zamišljao dok sam ga stvarao. Kad sam pisao 'Nobelovce' širom regiona su je proglašavali jednom od prvih futurističkih drama, danas je ona samo savremena drama (kako je to neko dobro zapazio) jer živimo digitalno doba i eru vještačke inteligencije. Upravo u tim sudarima različitosti leži i ono duhovito i dramsko. Ali ono jako otrežnjujuće i drsko, jer svaka era poznaje diskrimaciju i smrtne grjehove. Poznaju čovjeka i ''nečovjeka'', ne u formi nego u suštini. Ovo je duhovita drama poklonjena čovjeku koji obitava u nama, bez obzira da li smo ga otkrili ili ne. Ovo je drama o čovjeku koji ima turetov sindrom i genijalnost koju pretvara u pobjedu nad primitivnim, u stilu nezaboravnog Džerija Luisa. Ovo je drama koja se suprotstvlja mitomaniji da će nas pregaziti vještačka inteligencija, a znamo svi dobro da ništa što je stvorio čovjek u humane svrhe nije opasnije od samog čovjeka.”

U predstavi igraju: Omar Bajramspahić, Moamer Kasumović, Jovan Dabović, Petar Novaković i Slađana Merdović. Za scenografiju je zadužen Milivoje Mićo Kovačević, a muziku potpisuje Slobodanka Bobana Dabović Đurić.