Novosti

Uto, 14. 11. 2023.

Dvije predstave Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a na Festivalu za djecu i omladinu u Travniku


U okviru travničkog Pozorišnog/art festivala za djecu i omladinu pod nazivom „Ogledalo svijeta u očima djeteta“ Dječija omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica gostuje sa dvije predstave.

Predstava za djecu „Talas hladnog vremena“ nastala prema tekstu Čarlsa Veja, u režiji Miroljuba Mijatovića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Zeničkog pozorišta bit će izvedena u srijedu, 15. novembra u 11.05 sati u Velikoj Sali Centra za kulturu općine Travnik. Kako ističe reditelj, „'Talas hladnog vremena’ je dramski tekst o tišini koja je zavladala u selima. Kultura ruralnih područja je bila živa, disala punim plućima. U našoj predstavi, jedna djevojčica, Holi, i njen „imaginarni prijatelj“, Tomos Trikmen, kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani, vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu komunikativnost i duhovno zdravlje.“ U predstavi igraju: Ermina Nišić, Adem Smailhodžić, Adna Kaknjo i Anđela Ilić. Kostimografiju, scenografiju i izradu lutaka potpisuju Ena Begičević-Čeliković i Mensur Begičević.

Narednog dana na repertoaru je predstava za djecu „Avanture malog Zvjezdana“ prema tekstu Ludvíka Středa, u režiji Željka Miloševića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Izvedba će biti upriličena u četvrtak, 16. novembra u 11.05 sati u Velikoj Sali Centra za kulturu općine Travnik. Prema riječima reditelja Željka Miloševića: „Odrastati srećan velika je, ako ne i najveća vrijednost koju može život da nam podari. Da bi se to izistinski i dogodilo, tj. ostvarilo naše srećno odrastanje, potrebno je mnogo lijepih stvari da se sretne i umnoži na raskrsnici vremena u kojem počinje ulica putovanja koju odabere naše djetinjstvo i život. Na tom putovanju svako od nas uči, pa i onda kada preskače lekcije, da se za mnogo toga treba potruditi, a da nam za taj trud i osobnu dobrotu dolaze najljepše nagrade. A šta bi to drugo bilo ako ne ljubav i prijateljstvo. Baš o tome priča naša predstava za djecu 'Avanture malog Zvjezdana'.“ U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Adna Kaknjo i Adem Smailhodžić. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a scensku muziku Abidin Čolaković i Alen Ruvić. Za koreografiju je bio zadužen Semir Šerić.