Novosti

Pet, 17. 11. 2023.

Koncert ansambla "Cellissimo" u okviru Noći teatra u Zeničkom pozorištu


U sklopu 74. pozorišne i koncertne sezone Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a u organizaciji Kamernog simfonijskog orkestra Zenica i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, bit će upriličen koncert ansambla „Cellissimo“. Koncert će se održati u subotu, 18. novembra u 13 sati u okviru Noći teatra u Zeničkom pozorištu.

Projekat „Cellissimo“ - radionica za mlade talente se zasniva na saradnji sa osnovnim i srednjim muzičkim školama Kantona Sarajevo, FBiH i Centrom za muzičku edukaciju MAS, kao i razvoju muzičkog i izvođačkog obrazovanja mladih i osnaživanju muzičkog nastavnog kadra. Ove radionice obuhvataju lekcije o tehnici sviranja, interpretaciji muzike, sviranju u ansamblu i drugim relevantnim temama. Sa ansamblom rade stručnjaci kao i profesori drugih gudačkih instrumenata s ciljem učenja sviranja i interpretacije u ansamblima s drugim instrumentima, te kreiranjem jednog intergeneracijskog kamernog gudačkog ansambla u kojem učestvuju učenici, njihovi nastavnici i profesionalci izvođači i pedagozi. Talentovanim učenicima je pružena mentorska podrška i usmjeravanje, i na taj način su ohrabreni da se javnosti prezentiraju kao solisti i članovi kamernog ansambla što im daje dodatan poticaj u daljem razvoju njihovog muzičkog talenta.

Ansambl „Cellissimo“ čine 23 učenika violončela iz Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“, Osnovne muzičke škole Ilidža, Osnovne glazbene škole „Ivan pl. Zajc“, Osnovne muzičke škole Zenica, Srednje muzičke škole Sarajevo i Srednje muzičke škole Zenica.

Koncert ansambla „Cellissimo“ jedan je od tri programa Zeničkog pozorišta u okviru manifestacije Noć teatra BiH. Na repertoaru su i dvije predstave – premijerna izvedba predstave za djecu „Ptica od pijeska“ autora Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i izvedba predstave „Tri dana“ prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica koja je besplatna za penzionere.