Novosti

Pet, 9. 2. 2024.

"Tri dana" – rado gledana predstava u utorak na matičnoj sceni


Jedna od najgledanijih predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica – predstava „Tri dana“ bit će naredne sedmice odigrana za zeničku publiku. Naime, zbog bolesti glumca došlo je do promjene repertoara, pa će tako umjesto predstave „Siročad“, u utorak, 13. februara u 20 sati biti odigrana predstava „Tri dana“, rađena prema tekstu Romana Sikore i u režiji Tanje Miletić-Oručević.

Prema riječima Nedžme Čizmo, dramaturginje predstave: „Autor dramskog teksta 'Tri dana', Roman Sikora, sam je tekst žanrovski determinirao kao crnu komediju, ali je proces postizanja komičkog efekta dosta složen, a humor je često korišten kako bi se sam lik, ali i publika, 'odmakli' od – u suštini – teške, realne i tragične sudbine glavnog lika. Priča „prati“ Gospodina B., koji, u veoma kratkom vremenskom periodu, od uspješnog bankara postaje beskućnik i umire na ulici, sam, bez ičije pomoći. Lik nam, već u uvodu, kaže da je mrtav, a u nastavku pratimo rekapitualaciju njegovog „uspješnog” života. Ovakav princip dedramatizacije, dakle: retrospekcija i najave onoga što ćemo gledati, dramaturški je model koji je često koristio Bertolt Brecht u svojim komadima. Upotreba takvog modela kod publike proizvodi manje emocionalne involviranosti u samu priču i teže poistovjećivanje sa glavnim likom. Upravo to i jeste cilj u ovoj predstavi: ne saosjećati sa Gospodinom B., nego se istinski zapitati kakav je to svijet iz kojeg on dolazi, čiji je on proizvod, posljedica čega je takva njegova sudbina.“

U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević.