Novosti

Pon, 11. 3. 2024.

"Što je muškarac bez brkova" – nova predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica


U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica danas, 11. marta počele su probe za novu predstavu. Riječ je o komadu „Što je muškarac bez brkova“ prema romanu Ante Tomića, a režiju potpisuje hrvatski reditelj Ivan Leo Lemo.

Nakon kultnog filma iz 2005. godine, na red je došla i pozorišna postavka Tomićevog romana „Što je muškarac bez brkova“ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Roman je, nakon prvog izdanja 2000. godine, ubrzo postao bestseler i u sljedećih nekoliko godina doživio niz novih izdanja, dramatizaciju i ekranizaciju. U pitanju je ljubavna komedija smještena u Smiljevo, šarmantno naselje u Dalmatinskoj zagori s oko dve hiljade stanovnika, crkvom, osnovnom školom, gostionicom Bevanda (za koju zli jezici kažu da se tako zove jer u njoj ne možeš dobiti nerazblaženo vino), poštom i dvije prodavnice mješovite robe...

U predstavi igraju: Enes Salković, Adna Kaknjo, Tamara Miličević-Stilić, Robert Krajinović, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Anđela Ilić, Selma Ćosić, Lana Zablocki i Mirza Bajramović.

Dramatizaciju romana potpisuje Ivan Leo Lemo, a dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Scenografija predstave je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Amni Kunovac Zekić. Za muziku predstave je zadužen Zvonimir Dusper Dus.

Premijerna izvedba predstave je planirana za 26. april u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u okviru 27. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2024.