Novosti

Uto, 12. 3. 2024.

Dvije predstave za djecu u tekućoj sedmici u Zeničkom pozorištu


Na ovosedmičnom repertoaru Bosanskog narodnog pozorišta Zenica našle su se dvije predstave za djecu u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene. U pitanju su predstave „Talas hladnog vremena“ i „Ptica od pijeska“.

U srijedu, 13. marta u 11 sati bit će odigrana predstava „Talas hladnog vremena“ prema tekstu Čarlsa Veja, u režiji Miroljuba Mijatovića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Zeničkog pozorišta. Kako ističe reditelj, „'Talas hladnog vremena’ je dramski tekst o tišini koja je zavladala u selima. Kultura ruralnih područja je bila živa, disala punim plućima. U našoj predstavi, jedna djevojčica, Holi, i njen 'imaginarni prijatelj', Tomos Trikmen, kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani, vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu komunikativnost i duhovno zdravlje.“ U predstavi igraju: Ermina Nišić, Adem Smailhodžić, Adna Kaknjo i Anđela Ilić. Kostimografiju, scenografiju i izradu lutaka potpisuju Ena Begičević-Čeliković i Mensur Begičević.

U subotu, 16. marta u 11 sati na Velikoj sceni će biti odigrana predstava „Ptica od pijeska“ nastala prema tekstu Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Dječije, omladisnke i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. „Ptica od pijeska je bajkovita parabola o ljubavi. Naš vijek je bolno materijalistički. Nikad više duhovnjaka i njihovih sljedbenika, a nikad manje duha. Dječak Silvan, odgojen svojim vremenom, ljubav percipira kroz čin kupovine. Bilo je potrebno da se iz tog vremena iščaši u neko sasvim drugo vrijeme, u Izasvijet, da prođe kroz šareni svijet Čovjeka Ogledala, Psa vezanog ničim, Zrake Sunca u tegli, Ptice od pijeska i Jednookog Feliksa, da bi, prosto i naivno i bezuslovno, kako djeca upijaju, upio zdrave predodžbe o suštini ljubavi. Nama ostaje ovaj svijet, Ispredsvijet. Bez Ptice od pijeska, primorani smo da suštinu ljubavi pronađemo sami“, rekao je autor dramskog teksta Benjamin Bajramović. U predstavi igraju: Adem Smailhodžić, Anđela Ilić, Siniša Vidović, Zlatan Školjić i Adna Kaknjo. Dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bila zadužena Adisa Vatreš Selimović, a za kostimografiju Sabina Trnka. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.