Novosti

Pet, 22. 3. 2024.

U zeničkom BNP-u premijerno izvedena predstava "Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice"


Nakon talijanske i sarajevske premijere, u četvrtak, 21. marta u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je premijerno izvedena predstava „Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“ autora i reditelja Harisa Pašovića, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale (Italija) u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica.

Marlene Dietrich je umjetnički i etički orijentir jedne iznimno darovite, pametne i emotivne žene koja je, ne samo išla ispred svog vremena nego je u vremenu radikalnog zla znala naći onaj put koji impresionira. Osim što je bila glumica, Marlene Dietrich bila je društveno i politički angažirana te društvu davala samo dobro.

Reditelj Haris Pašović je o izboru Mirjane Karanović za lik Marlene izjavio: „Kad je u pitanju Marlena, bilo je jasno da tu ulogu mora igrati ne samo izvanredna glumica, nego i diva. Mirjana Karanović je glumica evropskog formata (nominacija za Evropske filmske akademije za Najbolju evropsku glumicu); jedna od najboljih filmskih i pozorišnih glumica na jugoslovenskom prostoru; i istinska filmska diva. Zbog svojih političkih stavova i odbrane ljudskih prava bila je često meta napada. Mirjana također fantastično pjeva, što je neophodno za ulogu u predstavi 'Marlene Dietrich – Pet tačaka optužnice' i ima taj mistični oreol na sceni kao što je imala Marlena. Postigli smo i veliku fizičku sličnost, tako da će to biti zanimljivo za publiku.“

Pored Mirjane Karanović u naslovnoj ulozi, u predstavi igraju: Enes Salković, Mona Muratović i Elmir Krivalić. Scenografiju potpisuju Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, a dizajn kostima Irma Saje i Vanja Ciraj. Kompozitor predstave je Dino Šukalo i Studio „Modra rijeka“. Za dizajn svjetla zadužen je Branislav Milinković, a za videoart Dino Hujić. Direktor fotografije je Alen Alilović, a videoprodukcija je „Source production“.