Novosti

Sri, 24. 4. 2024.

"Veče horske muzike – obrada sevdalinki i dalmatinskih pjesama" u subotu na sceni BNP-a Zenica


U subotu, 27. aprila u 20 sati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će upriličen koncert „Veče horske muzike – obrada sevdalinki i dalmatinskih pjesama“ u okviru programa 27. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2024. Koncert će izvesti članice i članovi Kamernog mješovitog hora „Art Sonore“ Zenica i gosti iz splitskog Kulturno-umjetničkog društva „Filip Dević“, a pod dirigentskom palicom Sajida Jusića i Pere Prosenica.

Podsjećanja radi, Mješoviti hor „Art Sonore“ njeguje raznovrstan repertoar od djela starih majstora, svjetskih autora, domaćih autora, do narodnog stvaralaštva sa posebnim akcentom na sevdalinku.
Prošle godine u junu mjesecu, hor je učestvovao na najznačajnijem međunarodnom horskom šampionatu u Bosni i Hercegovini „Lege artis“ u Tuzli i u konkurenciji devet horova iz šest država regiona, predstavljao BiH, te osvojio prvu nagradu, kao i nagradu za najbolju izvedbu djela domaćeg autora.

U oktobru prošle godine hor je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na prestižnom horskom šampionatu u Herceg Novom – Crna Gora, te je u konkurenciji dvadeset pet horova iz dvanaest država regiona osvojio drugo mjesto i srebrenu medalju.