Novosti

Pet, 7. 6. 2024.

Održana komemoracija Harisu Burini


U Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je u petak, 7. juna u 11 sati održana komemoracija glumcu Harisu Burini, koji nas je zauvijek napustio u srijedu, 5. juna u 62. godini života. Burina je bio član ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a ostat će upamćen po brojnim pozorišnim i filmskim ulogama.

Brojni prijatelji, kolege, članovi porodice okupili su se ovim tužnom povodom i odali počast Harisu, koji je zapamćen kao vrstan glumac i veliki prijatelj. Među njima i kolege i glumci sa kojima je Burina dijelio scenu, kadrove, ispite na akademiji, ali i mnoge životne trenutke.

Prisutnima su se obratili glumac Robert Krajinović, član glumačkog ansambla Zeničkog pozorišta i Harisov dugogodišnji kolega koji se prisjetio svih zajedničkih trenutaka, predstava i kadrova u kojima su zajedno glumili, zatim glumac Emir Hadžihafizbegović koji se emotivnim govorom prisjetio svih zajedničkih momenata, od studentskih dana na Akademiji u Sarajevu, pa sve do velikih glumačkih ostvarenja i zajedničkih projekata. Studentskih dana prisjetio se i glumac Nebojša Šurlan, koji je sa prisutnima podijelio detalje i priče iz četverogodišnjeg perioda na Akademiji u Sarajevu.

Komemoraciju je vodila glumica Sabina Kulenović, dok su glumica Selma Mehanović i glumac Benjamin Bajramović pročitali telegrame saučešća koji su stigli na adresu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Glumac Saša Handžić pročitao je monolog iz čuvene monodrame „Ćorkan“, za koju Burina potpisuje dramatizaciju i režiju, koju je u proteklih trinaest godina igrao širom Bosne i Hercegovine i Evrope, a za koju se smatra da je bila kruna njegove pozorišne karijere.

Prisutni su se od velikog glumca i dobrog prijatelja Harisa Burine oprostili posljednjim, višeminutnim aplauzom u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Dženaza našem dragom kolegi Harisu Burini klanjat će se istog dana, u haremu Čaršijske džamije u Zenici poslije džuma namaza, u 13.45 sati. Ukop će se obaviti na mezarju Crkvice.