Novosti

Sri, 14. 9. 2016.

Predstava "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" odigrana na Festivalu internacionalnog alterantivnog teatra u Podgorici


Višestruko nagrađivana predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, glumački i rediteljski uradak Mirjane Karanović, Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali uspješno je odigrana 13. septembra u okviru Glavnog takmičarskog programa na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) u Podgorici.
Predstava je imala svoju premijernu izvedbu, u Bosanskom narodnom pozorištu, 25. februara, u okviru obilježavanja 66. rođendana BNP-a i od tada je osvojila pet prestižnih festivalskih nagrada.

Ova predstava je dvostruko nagrađena na 61. Sterijinom pozorju, a na 15. festivalu bh. drame je nagrađena u više kategorija, i to nagrada Tanji Šljivar za najbolji dramski tekst, nagrada Enesu Salkoviću za najboljeg mladog glumca i nagrada Mirjani Karanović za najbolje glumačko ostvarenje. U narednom periodu predstavu Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali očekuju nova značajna gostovanja i učešća na međunarodnim festivalima u Banjoj Luci, Zagrebu i Sarajevu.

U predstavi pored Mirjane Karanović, igra mladi višestruko nagrađivani glumac Enes Salković, član ansambla BNP-a. Ostatak umjetničke ekipe predstave čine Sabina Trnka, koja potpisuje kostimografiju i scenografiju, autor muzike je Draško Adžić, saradnica za scenski pokret je Sonja Vukičević, a asistent režije je Emin Hajrić.
"Ja nisam režirala ovu predstavu. Ova predstava je igra i mi smo igrači. Ona ništa ne objašnjava. Ona se otkriva. Ona se čuje i vidi i osjeća", izjavila je Mirjana Karanović, povodom premijerne izvedbe predstave.