Novosti

Sri, 21. 9. 2016.

Zvanično otvoren lift za osobe sa invaliditetom u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica


U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je danas, 20. septembra u 11 sati upriličeno zvanično puštanje u rad i otvorenje lifta i pomoćnih prostorija namijenjenih osobama sa invaliditetom. Zahvaljujući saradnji sa partnerima i pokroviteljima, uspješno je uklonjena višedecenijska barijera, koja je tom dijelu publike zeničkog teatra onemogućavala pristup u zgradu Pozorišta i pozorišne dvorane.

Javna ustanova Bosansko narodno pozorište Zenica i Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica su u saradnji sa Udruženjem ratnih vojnih invalida i paraplegičara Ze-do kantona, kao partnerom projekta, realizirali projekat finasiran budžetskim sredstvima Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice, uz podršku Helsinškog parlamenta građana i projekta Europske Unije pod nazivom Zenica - grad kulture za sve“, koji je za cilj imao konačno rješavanje pitanja omogućavanja pristupačnosti zgradi BNP Zenica osobama sa invaliditetom.

Zvaničnom otvaranju lifta su pored općinskih i kantonalnih zvaničnika i predstavnika medija prisustvovali gospodin Miralem Galijašević, premijer Vlade Ze-do kantona, kao i gospodin Harun Aliefendić, predsjednik Udruženja paraplegičara i osoba oboljelih od dječije paralize, koji su svečano otvorili lift namjenjen osobama sa invaliditetom.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, gopodin Hazim Begagić je izrazio zadovoljstvo povodom ovog značajnog događaja, te ukazao na važnost omogućavanja pristupa pozorišnim događajima svim posjetiteljima. Također, istakao je na važnost očuvanja zgrade Pozorišta, koja se danas nalazi u prilično lošem stanju, kao i o potrebi opsežnije rekonstrukcije.

Nakon zvaničnog otvorenja i presijecanja vrpce upriličeno  je i druženje u Gornjem foajeu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.