Novosti

Pet, 30. 9. 2016.

Održana konferencija za medije povodom premijerne izvedbe prestave "Mrve ribe plivaju na leđima"


Na početku 67. umjetničke sezone 2016/17. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, u subotu, 01. oktobra u 19. 30 sati će biti odigrana premijera predstave Josipa Mlakića ''Mrtve ribe plivaju na leđima'', u režiji Tanje Miletić-Oručević. Prva repriza predstave će biti u nedjelju, 02. oktobra.

Ova predstava je prva koprodukcija tri narodna pozorišta iz dva grada: Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i dramski je prvijenac Josipa Mlakića, višestruko nagrađivanog književnika i scenariste, odnosno praizvedba njegovog teksta. Predstava je okupila sedamnaest glumaca iz tri teatra od kojih neki prvi put rade zajedno. 

Konferencija za medije povodom zeničke premijere predstave ''Mrtve ribe plivaju na leđima'' je održana u petak, 30. septembra. Konferenciji su prisustvovali Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar, Almir Mujkanović, direktor NP Mostar, Hazim Begagić, direktor BNP Zenica, Tanja Miletić-Oručević, rediteljica predstave, Faketa Salihbegegović-Avdagić, i Saša Handžić, glumaci iz ansambla predstave.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se zahvalio kolegama iz mostarskih teatara i istakao važnost ovog projekta u prvom planu zbog afirmiranja bosanskohercegovačkih autora i bosanskohercegovačke književnosti kao i zbog pružanja mogućnosti publici da upozna igru glumaca iz drugih teatara. Begagić je najavio da se u BNP–u od oktobra počinje sa planiranim premijernim izvedbama u 67. umjetničkoj sezoni ove teatarske kuće.

Rediteljica Tanja Miletić-Oručević je istakla zadovoljstvo zbog još jedne saradnje sa BNP-om, kao i zbog izvrsne saradnje između ova tri teatra.

Hrvatsko narodno kazalište Mostar je nositelj ovog teatarskog projekta, te je tako ravnatelj HNK, gospodin Ivan Vukoja izjavio da se uvijek iz HNK s radošću iniciraju projekti kojima se njeguju tekstovi autora iz BiH i tema koje se referiraju na naše društvo, jer se na taj način daje doprinos bh. kazališnoj umjetnosti. Također je istakao da je ovo saradnja koja je obogatila sve tri teatarske kuće, te da se stvorila dobra sinergija svih učesnika ovog projekta.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar, Almir Mujkanović je istakao kako zenička publika ima sreću da bude prisutna na trećoj premijernoj izvedbi, gdje se vidi snažan progres i uigranost glumačkog ansambla predstave. Također, Mujkanović je izjavio da je ovo predstava koja nas sve opominje i poziva da se ogledamo u kakvom svijetu živimo.

Glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Faketa Salihbegović-Avdagić i Saša Handžić su također istakli zadovoljstvo zbog realizacije ovog velikog projekta, te izrazili veliku čast zbog saradnje sa kolegicima kolegama iz mostarskih pozorišta.