Novosti

Čet, 6. 10. 2016.

Nova premijera velike regionalne koprodukcije Bosanskog narodnog pozorišta Zenica


Novi regionalni koprodukcijski projekat East West Centra Sarajevo, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Pozorišta "Promena" iz Novog Sada i Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház) u novoj predstavi “Za šta biste dali svoj život?”, autora i reditelja Harisa Pašovića, imat će svoje zeničko premijerno izvođenje u četvrtak, 06. oktobra u 19.30 sati. Već u subotu, 08. oktobra ova predstava gostuje na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS Sarajevo.

U ovoj velikoj regionalnoj koprodukciji, pored mladih glumica i glumaca iz Novog Sada i Sarajeva, igra i mlada glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, višestruko nagrađivana Lana Delić.

Kostimografiju za predstavu potpisuju Irma Saje i Vanja Ciraj, scenografiju Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, dok je dizajn zvuka povjeren Rastku Iliću.

Izvršni producent projekta je Ismar Hadžiabdić, nositelj produkcije je East West Centar Sarajevo, dok su pridruženi producenti Nikola Vukašinović, rukovodilac Pozorišta "Promena", Hazim Begagić, direktor BNP Zenica i Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta / Újvidéki Színház.

Reditelj i autor Haris Pašović je na konferenciji za medije povodom zeničkog premijernog izvođenja izjavio: ''Pitanje 'za šta biste dali svoj život?' je jedno od mnogih pitanja koja se javljaju u predstavi. Ovo pitanje nam je važno i zbog same činjenice da je i  historijsko, pa je samim tim i zanimljivije za istraživanje. Ovo je epska predstava u kojoj ima dvjesto likova i napravljen je u njoj intiman odnos gledanja, gdje su glumci i publika vrlo blizu smješteni.''

Reditelj Pašović je najavio i sarajevsku premijeru u okviru Festivala MESS, gdje će ova predstava imati svoja dva izvođenja. U narednom periodu, Pašović se nada da će predstava imati svoja gostovanja u BiH i u regionu.

Glumica  Lana Delić se zahvalila direkciji BNP-a, Harisu Pašoviću i ansamblu predstave na pruženoj prilici na radi u ovoj značajnoj koprodukcijskoj predstavi. Također je istakla da je svaki koprodukcijski projekat značajan i za glumce i za pozorišta zbog novih iskustava i usavršavanja.