Novosti

Pet, 29. 5. 2015.

Učešćem na brojnim festivalima BNP Zenica obilježava kraj 65. sezone


Jubilarna 65. umjetnička sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bila je u znaku regionalne i međunarodne saradnje na realizaciji projekata i brojnih gostovanja u zemlji i inozemstvu. U toku sezone premijerno je izvedeno čak devet predstava, od kojih su tri rađene u koprodukciji sa međunarodnim, regionalim i partnerima iz BiH. Ostvareni su značajni rezultati na domaćim, regionalnim i međunarodnim teatarskim festivalima, a u sklopu programskih aktivnosti BNP-a su realizovani i Međunarodna teatarska manifestacija Noć teatra BiH, čiji je glavni organizator i koordinator za BiH BNP Zenica, u saradnji sa Gradom Zenica realizovana je Međunarodna kulturna manifestacija Zeničko proljeće, a XIV. Međunarodni festival bh. drame ove je godine okupio umjetnike iz čak sedam europskih zemalja.

Za kraj sezone, Bosansko narodno pozorište će ralizirati veliki broj gostovanja na domaćim i regionalnim teatarskim festivalima i kulturnim manifestacija. U sklopu kulturne manifestacije Dani Srebrenice, BNP Zenica i East West centar Sarajevo gostuju sa predstavom "Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla". Zenički teatar će 6. juna, izvedbom predstave "Sinovi umiru prvi", otvoriti ovogodišnje Pozorišne/kazališne igre u Jajcu, na kojem je prošle godine osvojilo ukupno šest nagrada za predstavu "Majstor". Pored predstave u takmičarskom programu, na jajačkim Igrama će biti postavljene i dvije izložbe BNP-a: "Derviš Sušić na scenama bh. profesionalnih teatara", te fotografskom  izložbom glumačkih portreta "Glumac je... glumac je... glumac" fotografa Muhameda Tunovića. U čast nagrađenih na 34. Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu, ansambl BNP-a Zenica će izvesti predstavu "Gluha svadba" u režiji Lajle Kaičije.

U četvrtak, 18. juna u sklopu obilježavanja Dana Općine u Novom Travniku će biti izvedena predstava "Pukotina".

Istovremeno u BNP Zenica pripremaju niz aktivnosti na realizaciji ostalih međunarodnih i regionalnih festivalskih učešća i gostovanja predstava nastalih u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene kao i nekoliko regionalnih gostovanja BNP-a početkom naredne umjetničke sezone.