Novosti

Čet, 9. 11. 2017.

24 učesnika u 13 gradova obilježava ovogodišnju Noć teatra za BiH


Bosansko narodno pozorište Zenica osmu je godinu za redom koordinator Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra za BiH, koja se tradicionalno održava treće subote u mjesecu novembru, ove godine 18. novembra/studenog.

Ove godine se za učešće u Noći teatra za BiH prijavilo 24 učesnika iz 13 bh. gradova sa 34 programa, među kojima su profesionalna i amaterska pozorišta, centri za kulturu, škole, fakulteti, biblioteke, udruženja građana, festivali, vrtići...

Na konferenciji za medije povodom nastupajuće Noći teatra za BiH su učestvovali: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, direktorica Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Jasmina Gasal, direktor Opće biblioteke Zenica Midhat Kasap, glumica ansambla BNP Zenica Faketa Salihbegović-Avdagić i koordinatorica Noći teatra za BiH Merima Handanović.

Direktor BNP Zenica i producent Noći teatra Hazim Begagić je na konferenciji za medije izjavio kako Bosansko narodno pozorište Zenica osmi put po redu koordinator ove značajne manifestacije Noć teatra, u kojoj već godinama uzimaju učešće brojna pozorišta i umjetničke organizacije koji zajedno učestvuju u samoj organizaciji, a među kojima su profesionalna i amaterska pozorišta, centri za kulturu, akademije i svi oni koji žele dati značaj pozorištu i scenskim umjetnostima u ovoj značajnoj cjelodnevnoj i cjelovečernjoj manifestaciji. Begagić je naglasio kako ova manifestacija ima za cilj promovisanje i afirmaciju scensko-izvedbenih umjetnosti, te pozorišne umjetnosti i koja je u svojoj prirodi vrlo otvorena i pruža velike mogućnosti u svojim programima.

Prvi put u Noći teatra učešće je uzela i Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, a tim povodom na konferenciji za medije je govorila direktorica Jasmina Gasal, koja je naglasila važnost animiranja namlađe populacije za dolazak u pozorište, ali i važnost akcentiranja igre u odgoju predškolskog uzrasta. Naime, mali polaznici zeničkih vrtića će u 12 sati na Velikoj sceni BNP Zenica izvesti predstavu „Eko zeko“, edukativnog karaktera, koja govori o važnosti ekologije za život, a čiji tekst i režiju potpisuje Alisa Trtak. Najmlađi posjetitelji će uz kupljenu kartu dobiti slikovnicu, koju je priredila ova ustanova. Dobra saradnja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Opće biblioteke Zenica i ovoga puta je u znaku priređivanja zajedničkog projekta, pa će tako 18. novembra u 18 sati biti upriličen omaž zeničkom glumcu Salki Avdiću, koji je, kako je naglasio direktor Midhat Kasap, obilježio jednu epohu u razvoju teatra u Zenici.

Pored pozorišnih predstava, Noć teatra za BiH obuhvata i brojne prateće sadržaje, kao što su radionice, photo shootinge, javno slušanje radio-drama, muzičke programe, obilaske gradova i pozorišnih prostora, prikazivanje filmova, online dokumentarne izložbe, čitanje poezije i jazz koncert. Zemlje učesnice međunarodne teatarske manifestacije European Theater Night, koja okuplja i ujedinuje evropske teatarske djelatnike sa njihovim publikama su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Belgije, Srbija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i  Slovačka.