Novosti

Čet, 8. 10. 2015.

Predstava "Pukotina" u Takmičarskom programu 10. Joakim Interfesta


Bosansko narodno pozorište Zenica, nakon niza uspješnih aktivnosti i najavljenih projekata za početak 66. pozorišne i koncertne sezone, gostuje na 10. Joakim Interfestu u organizaciji Knjaževsko - srpskog teatra Joakim Vujić iz Kragujevca. U okviru takmičarskog programa Festivala, ansambl BNP-a izvest će predstavu "Pukotina" koju je prema zbirki pripovjedaka Ivane Simić - Bodrožić režirala Lajla Kaikčija. Predstava je premijerno izvedena na Maloj sceni "Žarko Mijatović" BNP-a  u decembru 2014. godine.  Lana Delić, Snežana Vidović, Uranela Agić- Burina, Faketa Salihbegović - Avdagić i Sabina Kulenović, kroz nešto više od 60 min izvrsne glumačke igre u minimalističkom, ali veoma iskorištenom scenskom prostoru iz ženske vizure tematiziraju odnosi u porodici i (post)tranzicijskom društvu, preciznije rečeno: rodnu problematiku i (ne)ravnopravnost, pritom iznoseći i neka svoja lična iskustva.

Izvedbom predstave "Pukotina" u petak, 8. oktobra,  BNP Zenica će se po peti put predstaviti publici Joakim Interfesta, na kojem su predstave nastale u produkciji BNP-a imale veoma zapažene rezultate - 2012. godine predstava "Pismo iz 1920" osvojila je Specijalnu nagradu JoakimInterfesta, a godinu dana kasnije, predstava "Grebanje ili kako se ubila moja baka" osvojila je dvije nagrade -  Grand Prix festivala i nagradu za najbolju glumicu koja je pripala Maji Izetbegović za ulogu Male Njemice.

Pored "Pukotine", u Kragujevcu će isti dan biti izvedena predstava "Kamenje" nastala u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a i JU za kulturu i obrazovanje Kakanj. Predstava "Kamenje" u kojoj likove tumače Zlatan Školjić i Mirza bajramović, a režiju  potpisuje Miroljub Mijatović,  tretira maloljetničko i vršnjačko nasilje, proispituje uzroke i posljedice takvog ponašanja kod mladih, koje najčešće proizilazi upravo od nerazumijevanja od strane okoline, nedovoljnog i najčešće nekvalitetnog razgovora sa djecom, koja su svakodnevno izložena fizičkom i verbalnom, a sve ćešće sajber nasilju u kome se superiornost u odnosu prema njima upravo dokazuje kroz primjenu sile. Predstava bit će izvedena u dva termina u Pozorištu za decu Kragujevac, sa kojim BNP ima već višegodišnju uspješnu saradnju.