Novosti

Pon, 26. 3. 2018.

Predstava "Romeo i Julija" ruši stereotipe na potpuno drugačiji način


U povodu dugoočekivane premijerne izvedbe predstave „Romeo i Julija“ u režiji Selme Spahić, danas, 26. marta održana je konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Hazim Begagić, umjetnička direktorica Lajla Kaikčija, rediteljica Selma Spahić, autorski tim predstave, te glumice i glumci iz ansambla predstave.

Direktor Begagić je istakao da je ovo 723. premijerna izvedba u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, koja će biti upriličena u utorak, 27. marta sa početkom u 19.30 sati kao festivalska premijera u okviru 23. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“, a u povodu Svjetskog dana pozorišta, Dana BNP-a Zenica i u znaku obilježavanja 40 godina od useljenja u sadašnju pozorišnu zgradu. Begagić se zahvalio rediteljici, autorskoj ekipi i ansamblu predstave na predanom radu, te je pozvao publiku na premijeru i na reprizne izvedbe, naglasivši da je ovo četvrta predstava u historiji zeničkog BNP-a rađena prema djelima Williama Shakespearea, a prva nakon gotovo četiri decenije.

Umjetnička direktorica Lajla Kaikčija je čestitala ekipi predstave „Romeo i Julija“, koja je smjelo pristupila radu na predstavi, čiji finalni proizvod je hvale vrijedan i po svemu sudeći sasvim drugačiji od svih Shakespearovih adaptacija i dosadašnjih postavki na pozorišnim scenama regiona. Kaikčija je, također, istakla kako predstava istražuje međugeneracijski jaz, koji je u uskoj vezi sa tehnološkim napretkom i dinamiku razvoja ljubavnog odnosa između mladih ljudi koji je danas podjednako zastupljen u virtuelnom i realnom prostoru.

Kako je rediteljica, Selma Spahić kazala, predstava je nastala iz želje da se približimo generaciji od 16 do 25 godina, koja živi u vremenu masovnih virtuelnih komunikacija i koja je sve više lišena sposobnosti iskazivanja svojih osjećaja. Spahić je naglasila da se u ovoj predstavi prvi put profesionalno pojavljuje glumica Lidija Kordić u ulozi Julije, a koja je mlada i talentirana glumica, studentica Akademije scenskih umjetnosti koju tek čekaju ozbiljna glumačka iskustva.

Dramatizaciju predstave potpisuje Dario Bevanda koji je naglasio kako je bio veliki izazov raditi sa zanimljivom i predanom ekipom, koja je dva mjeseca provela radeći u želji da se stvori sasvim novo i drugačije tumačenje ove najpoznatije Shakespeareove tragedije.

U ulozi prvog zeničkog Romea, publika će gledati višestruko nagrađivanog mladog glumca BNP-a Zenica Enesa Salkovića, koji je naglasio da ovaj projekat želi posvetiti mladim ljudima koji danas odrastaju, a koji su u društvu zaboravljeni i osuđeni na odrastanje u moru društvenih anomalija.

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i gostujuće glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj. U predstavi „Romeo i Julija“, pored  glumaca i glumica učestvuje i devetnaest mladih osoba iz Zenice koje su odabrane procesom audicije i koje donose sasvim novi pogled na teme ove drame.

Scenografiju predstave potpisuje Mirna Ler, scenski pokret je povjeren Thomasu Steyaertu, a  kostimografija Hatidži Nuhić. Kompozitor predstave je Draško Adžić, profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i član Beogradske filharmonije.