Novosti

Uto, 3. 4. 2018.

Objavljena zvanična selekcija XVII festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica 2018.


Povodom zvanične objave selekcije XVII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018, danas je održana konferencija za medije na kojoj su govorili selektor Festivala Nedžad Fejzić i saradnica za odnose s javnošću Merima Handanović.

Za XVII festival bh. drame i autorskog teatra prijavljeno je trinaest predstava iz Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Republike Makedonije, Republike Bugarske i SR Njemačke.

Prema riječima selektora Festivala, temeljni kriterij na osnovu kojeg je sačinjen izbor podrazumijeva, prije svega, da predstave imaju visoke profesionalne standarde, mjeru estetske ostvarenosti, cjelovitost scenskog čina, teatarsku uvjerljivost scenskog „glasa“, da govore savremenim pozorišnim jezikom, da su to teatarske poetike koje pričaju scenske priče koje nas se tiču, koje imaju umjetničke, društvene i intelektualne ambicije ozbiljnog, društveno angažovanog teatra čija estetika uvijek poziva i na etiku, koje promišljaju svijet u kojem nastaju, u jednu riječ: tvore živo pozorište.

Ovogodišnji, XVII festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. će biti održan od 7. do 15. maja pod sloganom „Ex Ponto: Gdje je moje mjesto?“

I na ovogodišnjem Festivalu (uključujući i festivalsku premijeru) nastavit će se prošlogodišnji trend i bit će u programu čak šest prvih izvođenja (praizvedbi) tekstova domaćih autora (Dragan Komadina, Aleksandar Hemon, Željko Stjepanović, Nejra Babović i Aleš Kurt, Igor Štiks i Adnan Lugonić). Uzmemo li, pak, još u obzir i činjenicu da je i teatarska adaptacija filmskog scenarija Danisa Tanovića, također, svojevrsna praizvedba, onda bismo, dakle, i ovaj optimistički „snimak“ naše pozorišne situacije mogli protumačiti kao vrlo ohrabrujući fakat.

Na prethodna dva Festivala obnovljena je institucija festivalske premijere. I ove godine Direkcija Festivala zadržava taj koncept. Prema tome, u ovogodišnji Glavni takmičarski program uvrštena je kao festivalska premijera predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Ravna ploča“ Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije.

Pored festivalske premijere, u Glavni takmičarski program su, putem selekcije, uvrštene sljedeće predstave: „Ničija zemlja“ Makedonskog narodnog pozorišta Skoplje, u režiji Aleksandra Morfova, a prema tekstu Danisa Tanovića i Aleksandra Morfova, predstava „Zrenjanin“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Zrenjanin, u režiji Borisa Liješevića i prema tekstu Igora Štiksa, zatim predstava „Jedvanosimsoboakalomistobo“ autorice Nejre Babić i autora Aleša Kurta, u režiji Aleša Kurta, predstava „Knjiga mojih života“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, nastala prema tekstu Aleksandra Hemona i u režiji Sabrine Begović, predstava Narodnog pozorišta RS Banja Luka „Naši dani“, nastala u režiji Juga Radivojevića, a prema tekstu Željka Stjepanovića i na koncu, predstava „Neće biti smak svijeta“ u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru, autora i reditelja Adnana Lugonića.

Zvanična objava Pratećeg programa i raspored izvedbi predstava u okviru Glavnog takmičarskog programa XVII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. će biti naknadno utvrđeni.