Novosti

Pon, 7. 5. 2018.

U BNP-u održana konferencija za medije povodom otvaranja XVII festivala bh. drame i predstavljen Konkurs za najbolji dramski tekst


U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, danas je održana konferencija za medije povodom zvaničnog otvaranja XVII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. i predstavljen je Konkurs za najbolji dramski tekst. Na konferenciji za medije su govorili: direktor Festivala Hazim Begagić, selektor Festivala Nedžad Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić i glumac iz ansambla predstave „Ničija zemlja“ Makedonskog narodnog teatra Saško Kocev.

Direktor Begagić je izrazio zadovoljstvo zbog realizacije još jednog Festivala bosanskohercegovačke drame, koji je ove godine realiziran uz pokroviteljstvo zemlje partnerice Repulike Makedonije. Begagić je naglasio kako se proteklih godina razvijalo interesovanje bh. teatara, ali i teatara iz regiona za bosanskohercegovački dramski tekst, te je tako rastao i širio se Festival bh. drame koji svoja vrata u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica otvara sedamnaesti put. 17. festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. je i ovo godine međunarodnog karaktera, te će publika imati priliku gledati predstavu iz Makedonije, zemlje partnerice, zatim Srbije, kao i Bosne i Hercegovine. Dobitnik ovogodišnje nagrade Adem Čejvan, koja se dodjeljuje glumici ili glumcu za životno djelo je Zijah Sokolović, kome će nagrada biti uručena pretposljednjeg festivalskog dana, 13. maja, nakon čega će biti odigrana monodrama „Međuigre 0-24“, u izvedbi i režiji Zijaha Sokolovića.

Selektor Festivala Nedžad Fejzić je najavio ukupno 23 programska sadržaja, od čega je sedam predstava u Takmičarskom programu Festivala, te je istakao kako je i ove godine pomno biran Prateći program Festivala, u okviru kojeg će biti izvedene predstave, održane radionice za djecu i mlade, upriličene promocije knjiga i časopisa, kao i muzejske izložbe. Fejzić je naglasio da 17. festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2018. počinje večeras praizvedbom dramskog teksta Dragana Komadine „Ravna ploča“ u režiji Lajle Kaikčije, te da je ovaj Festival u znaku praizvedbi dramskih tekstova bosanskohercegovačkih autorica i autora.

Predsjednik Organizacionog odbora 17. festivala bosanskohercegovačke drame Hasan Džafić je predstavio Konkurs za najbolji dramski tekst, koji će biti objavljen u subotu, 19. maja u dnevnim novinama, te na stranici BNP-a i Festivala, kao i na oglasnim pločama akademija, fakulteta, pozorišta, te na socijalnim mrežama, kao i putem svim drugih komunikacijskih kanala. Prema Džafićevim riječima pravo učešća na Konkursu imaju građanke i građani Bosne i Hercegovine, pripadnice i pripadnici bosanskohercegovačke dijaspore i svi ostali stvaraoci koji se argumentirano mogu smatrati bosanskohercegovačkim autoricama i autorima ili pripadaju bosanskohercegovačkom kulturnom prostoru. Izbor najboljeg dramskog teksta izvršit će stručni žiri. Bosansko narodno pozorište Zenica će zadržavati sva prava koja se odnose na štampanje nagrađenog teksta u svom vlastitom izdanju ili u izdanju nekog drugog izdavača iz zemlje ili insotranstva, kao i sva prava  koja se odnose na javna čitanja ili scensku postavku i izvođenje nagrađenog dramskog djela.

Glumac iz ansambla predstave „Ničija zemlja“ u produkciji Narodnog teatra Makedonije Saško Kocev je izrazio zadovoljstvo zbog igranja predstave „Ničija zemlja“ upravo u zemlji odakle je potekao tekst, te je napomenuo da je najjača veza ona koju stvara kultura, kao što je u ovom slučaju pozorište, te se tako s radošću možemo pohvaliti da je Republika Makedonija partnerica 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teksta. Predstava „Ničija zemlja“ će u okviru Takmičarskog programa biti izvedena sutra, 8. maja u 20 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Na 17. festivalu bh. drame i autorskog teksta predsjedavat će tri žirija: Stručni žiri, Žiri novinara i Žiri publike. Stručni žiri će raditi u sastavu: dr. sc. Tanja Miletić-Oručević, pozorišna rediteljica iz Mostara i direktorica MTM Mostar, dr. sc. Agata Juniku, dramaturginja i teatrologinja iz Zagreba i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb i Ejla Bavčić, glumica iz ansambla Drame Narodnog pozorišta Sarajevo. Žiri novinara će raditi u sastavu: Gordana Ristović-Muslija, novinarka FTV, Mujesira Purić, novinarka FTV-a i Sanja Stević, novinarka RTVZE i producentica Portala Zenicainfo.ba. Žiri publike će ove godine raditi u sastavu: Mirela Pehiljagić, Sanel Jalmanović i Imran Maglajlić.