Novosti

Čet, 10. 5. 2018.

Treći takmičasrki dan 17. festivala bh. drame u znaku izvedbe predstave Kamernog teatra 55


Treći dan Takmičarskog programa 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. je protekao u znaku izvedbe predstave „Knjiga mojih života“ u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, nastaloj prema tekstu Aleksandra Hemona, u režiji Sabrine Begović-Ćorić. Dramatizaciju predstave potpisuje Džejna Avdić.

Zbirka autobiografskih eseja i toka misli Aleksandra Hemona u „Knjizi mojih života“ govori o nevinosti odrastanja na ulicama Sarajeva, sazrijevanju i suočavanju sa svim hororima svakodnevnog života u Čikagu, u Americi - zemlji snova.

Predstava „Knjiga mojih života“ nas lagano vodi iz situacije u situaciju, kao kroz poglavlja knjige, i kroz jednu veoma ličnu historiju uči nas mnogo o svima nama, dajući nam gorku pilulu neraskidivo izmiješane prošlosti i sadašnjosti obloženu britkim humorom, toplom ljudskošću i tipičnim sarajevskim pogledom na život i prilike oko nas. „Knjiga mojih života“ govori o svima nama, nama koji smo bili tu i koji nismo, priča nam priče u koje smo svi, htjeli mi to ili ne, podjednako utkani i uneseni.

U predstavi igraju: Boris Ler, Maja Izetbegović, Amar Selimović, Mirna Jogunčić, Sabit Sejdinović i Merima Ovčina.

Festivalska publika je i za ovu predstavu pokazala veliko interesovanje, što potvrđuje i činjenica da je sala Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Četvrtog festivalskog dana, 10. maja u 20 sati na Velikoj sceni BNP-a, u okviru Takmičarskog programa će biti izvedena predstava Narodnog pozorišta u Mostaru „Neće biti smak svijeta“, autorski projekat Adnana Lugonića. Isti dan, u okviru Pratećeg programa u 19 sati će biti upriličeno predstavljanje izdanja Sterijinog pozorja u Konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.