Novosti

Pon, 14. 5. 2018.

Predstavom „Naši dani“ završen Takmičarski program 17. festivala bh. drame Zenica 2018.


Posljednjeg dana 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. u okviru Pratećeg i Takmičarskog programa u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica  je upriličen raznovrstan program.

U 18.30 sati u okviru Pratećeg programa na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ je upriličen razgovor i predstavljanje knjige „Glava u torbi“ Borke Pavićević. Sat kasnije,  na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ u okviru Pratećeg programa je bilo upriličeno predstavljanje časopisa za pozorišne i vizuelne komunikacije „Agon“.

U 20 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je izvedena je i posljednja predstava u okviru Takmičarskog programa „Naši dani“, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka, nastala prema tekstu Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića. Riječ o praizvedbi teksta Željka Stjepanovića. Tekst ,,Naši dani” bio je drugoplasiran na konkursu u Narodnom pozorištu RS, sa preporukom da bude postavljen na scenu.

Ljubiša Savanović, glumac iz ansambla predstave je izjavio: „Željko Stjepanović napisao je jedan vrlo duhovit, ali istovremeno i opor tekst, koji se bavi našim društvom. U tekstu sjajno secira sve probleme koji nas okružuju i bavi se suštinskim problemima: negativnom selekcijom, odlaskom mladih ljudi, javašlukom i neradom, na koji smo već navikli i uzimamo ga kao normalan, raslojavanjem društva na prebogate i one koji nemaju šta da jedu.“ U predstavi igraju: Ljubiša Savanović, Miljka Brđanin, Željko Erkić, Radenka Ševa, Danilo Kerkez, Ognjen Kopuz, Nataša Perić.

Na Ponoćnoj konferenciji za medije, Stručni žiri, Žiri novinara i Žiri publike će večeras u 24 sata saopćiti odluku o festivalskim nagradama, čime će zvanično biti zavšen 17. festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. Nagrade će laureatima biti uručene na matičnim scenama.