Novosti

Uto, 15. 5. 2018.

"Jedvanosimsoboakalomistobo" najbolja predstava na 17. festivalu bh. drame


Posljednje večeri 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. na Ponoćnoj konferenciji za medije saopćene su nagrade Stručnog žirija, Žirija novinara i Žirija publike.

Stručni žiri ovogodišnjeg Festivala je radio u sastavu: predsjednica dr. sc. Tanja Miletić-Oručević, pozorišna rediteljica iz Mostara i direktorica MTM Mostar, članica dr. sc. Agata Juniku, dramaturginja i teatrologinja iz Zagreba i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb i članica Ejla Bavčić, glumica iz ansambla Drame Narodnog pozorišta Sarajevo i ukupno je dodijelio devet nagrada.

Nagrada „Miodrag Žalica“ za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst je pripala Igoru Štiksu za dramski tekst „Zrenjanin, u produkciji Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanin. Nagrada za najbolju dramatizaciju proznog ili poetskog teksta, filma i drugih struktura, formi i sadržaja pripala je Džejni Avdić za dramatizaciju romana „Knjiga mojih života“ Aleksandra Hemona u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini je osvojila predstava „Jedvanosimsoboakalomistobo“, autora Nejre Babić i Aleša Kurta, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR iz Sarajeva. Za ovu predstavu je nagradu osvojio i Aleš Kurt za najbolju režiju.

Nagradu za najbolju glumicu 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra su osvojile Gordana Boban za ulogu Delfe u predstavi „Ravna ploča“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Sanja Radišić za ulogu Male u predstavi „Zrenjanin“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca je pripala Aleksandru Mihajlovskom za ulogu Nine u predstavi „Ničija zemlja“ Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, a nagradu za najbolju epizodnu ulogu je osvojio Zlatan Školjić za ulogu Markana u predstavi „Ravna ploča“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Specijalnu nagradu Stručnog žirija za kolektivnu igru, ovogodišnji Stručni žiri je dodijelio ansamblu predstave „Jedvanosimsoboakalomistobo“ Sarajevskog ratnog teatra SARTR iz Sarajeva, a Nagradu za najbolju scensku muziku su osvojili Damir Nevesinjac i Basheskija za muziku u predstavi „Jedvanosimsoboakalomistobo“.

Žiri publike je na ovogodišnjem Festivalu radio u sastavu: predsjednica Mirela Pehiljagić, član Sanel Jalmanović i član Imran Maglajlić i donio je odluku o tri festivalske nagrade. Nagradu za najbolju predstavu u cjelini Žiri publike je dodijelio predstavi „Jedvanosimsoboakalomistobo“ autora Nejre Babić i Aleša Kurta, u režiji Aleša Kurta, a u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR iz Sarajeva.

Nagrada za najbolju glumicu Festivala prema odluci Žirija publike je pripala Ajli Hamzić za ulogu u predstavi „Neće biti smak svijeta“, u režiji Adnana Lugonića, a u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru. Nagrada publike za najboljeg glumca Festivala je pripala Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gabre u predstavi „Ravna ploča“ autora Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Žiri novinara 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. je radio u sastavu: predsjednica Gordana Ristović-Muslija, novinarka FTV, članica Mujesira Purić, novinarka FTV-a i članica Sanja Stević, novinarka RTVZE i producentica Portala Zenicainfo.ba. Prema odluci Žirija novinara Nagrada za najbolju predstavu je pripala predstavi „Ravna ploča“, nastaloj prema tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, a u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ponoćnom konferencijom za medije na kojoj su saopćene odluke o festivalskim nagradama zvanično je zatvoren 17. festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra koji je ove godine trajao od 6. do 14. maja. Nagrade će biti dodjeljene laureatima na njihovim matičnim scenama.