Novosti

Uto, 3. 7. 2018.

Zenički BNP prvi bh. teatar koji je otvorio međunarodni festival Grad Teatar Budva


Bosansko narodno pozorište Zenica je sa izvedbom svoje predstave „Romeo i Julija“ u režiji Selme Spahić, nastaloj prema čuvenoj tragediji Williama Shakespearea, u ponedjeljak, 2. jula svečano otvorilo 32. međunarodni festival „Grad Teatar Budva“, koji će trajati do 20. avgusta. Slogan ovogodišnjeg Festivala je poznati Lorkin stih: „Kad se pojavi mjesec“. Festival predstavlja svojevrsni centralni ljetni kulturni događaj u Budvi i Crnoj Gori, a otvoren je uz prisustvo uglednih predstavnika kulturnog, pozorišnog, političkog i javnog života Crne Gore i regije.

Publika 32. međunarodnog festivala ,,Grad Teatar Budva“ je predstavu „Romeo i Julija“ ispratila uz gromoglasni aplauz i ovacije. Za 32. međunarodni festival „Grad Teatar Budva“ ovu bh. predstavu je selektovao ugledni teatrolog i kazališni kritičar iz Zagreba Bojan Munjin na premijernoj izvedbi u martu, u okviru 23. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2018, i jedina je predstavnica Bosne i Hercegovine u okviru bogatog teatarkog dijela ovogodišnjeg programa. Pored predstave „Romeo i Julija“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na festivalu će narednih sedmica biti izvedene pozorišne predstave iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, u produkciji ili koprodukciji pozorišnih kuća iz Novog Sada, Beograda, Zagreba, Podgorice, Trsta, Pule, Nove Gorice, Tivta, Herceg Novog, Kopra i Kotora.

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ,,Romeo i Julija” bavi konzervativnošću društva, koje daje sebi za pravo da ograničava mnoge individualne slobode, jer se ne uklapaju u normativni kodeks ponašanja. Istraživanje, sprovedeno sa mladim ljudima u Zenici, otkrilo je da na neodobravanje sredine nailaze, ne samo veze između mladih koje se smatraju neprikladnima, koje su tema predstave, nego i svako odstupanje od standarda „normalnosti“, od fizičkog izgleda, preko svjetonazora do životnih izbora. Predstava, također, istražuje međugeneracijski jaz, koji je u uskoj vezi sa tehnološkim napretkom, i dinamiku razvoja ljubavnog odnosa između mladih ljudi koji je danas podjednako u virtuelnom kao i u realnom prostoru.

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i gostujuće glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Mehmed Porča, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj. Pored profesionalnih glumaca, na sceni se pridružuju i mladi izabrani procesom audicije. Scenografiju predstave potpisuje Mirna Ler, za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert, a za kostimografiju Hatidža Nuhić. Kompozitor muzike u predstavi je beogradski profesor Draško Adžić.

Zenički BNP će sa izvedbom predstave ,,Romeo i Julija” u četvrtak, 12. jula ostvariti značajno festivalsko učešće i na 31. međunarodnom festivalu ,,Barski ljetopis” Bar 2018. čime će zvanično okončati 68. umjetničku sezonu.