Novosti

Pet, 4. 9. 2015.

BNP Zenica otvara 66. pozorišnu i umjetničku sezonu sa tri nova projekta


Nakon izuzetno uspješne jubilarne sezone, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica krenule su pripreme za nove predstave i projekte kojima će biti otvorena 66. pozorišna i koncertna  sezona. Pored velikog broja gostovanja u teatrima i učešća na domaćim i regionalnim festivalima, pripremaju se i tri nove predstave, a i ove godine akcenat će biti na regionalnoj i međunarodnoj umjetničkoj saradnji.

Pozorišna sezona bit će otvorena ansambl predstavom "Gospođa ministarka", koju prema tekstu Branislava Nušića režira Slađana Kilibarda. Publika će na sceni imati priliku vidjeti kompletan glumački ansambla BNP-a, a glavnu uloga  u predstavi tumači Faketa Salihbegović Avdagić. Predstava će premijerno biti izvedena u četvrtak, 15. oktobra na Velikoj sceni BNP-a.

Dječija, omladinska i lutkarska scena BNP-a, koja ove godine slavi svoj 65. rođendan početak ovosezonskog umjetničkog rada započet će produkcijim predstave za bebe "Žuti maslačak" , za koju autorstvo i režiju potpisuje Miroljub Mijatović.  Projekat je namijenjen djeci od 6 do 36 mjeseci i na interaktivan, dopadljiv i kroz igru koncipiran scenski izraz u lutkarskoj formi priča priču o Maslačku, Pčelici i Leptiru, koja u osnovi podsjeća na basnu Cvrčak i Mrav. Predstava ima stručnu pomoć psihologinje i pedagoginje koja aktivno učestvuje u kreiranju. Likovni segment je proizašao iz edukacije o estetici i mogućnostima percipiranja ciljne grupe koja treba da zavoli teatar i da se u njemu pronađe. Muzička podloga je iz domena klasične muzike, za koju su stručnjaci, također, ustanovili da predstavlja blagotvorno dejstvo za opuštanje i smirenje tako mlade teatarske publike.

U pripremi je i veliki koprodukcijski projekat koji BNP Zenica realizuje u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR i Jugoslavenskim dramskim pozorištem. U pitanju su dvije duodrame u formi diptiha, za koju režiju potpisuje Stevan Bodroža.

BNP Zenica će ove godine učestvovati i na 49. BITEF festivalu u Beogradu sa predstavom Balkanski rekvijem, koja će biti izvedena 19. septembra. Ova predstava, nastala u međunarodnoj koprodukciji sa partnerima iz Beča i Sarajeva i autoskom i umjetičkom ekipom iz cijele Evrope, osvojila je osam nagrada na ovogodišnjem Festivalu bh. drame i autorskog teatra u Zenici.

Koncertna sezona BNP-a bit će otvorena velikim koncertom Darko Rundek trio u subotu 26. septembra, na kojemu će biti promoviran novi album "Mostovi", a u  će u oktobru  uslijediti koncerti drugih renomiranih muzičara iz BiH i regiona.

Kako ističe direktor BNP-a Zenica, Hazim Begagić, teatarska produkcija i organizacija je u sadašnjim okolnostima rada iznimno limitirana, osobito ukoliko u obzir uzmemo opće prilike u umjetničkoj produkciji u zemlji. "Ipak, zahvaljujući našim pokroviteljima, sponzorima i finansijerima, te zalaganjem naših uposlenika, umjetnika i saradnika, kao i sistemskim razvijanjem partnerstva sa teatrima i umjetnicima iz BiH i regiona mi uspijevamo održati visoke estetske i umjetničke standarde koje smo postavili, najozbiljniji obim produkcije u zemlji, kojom našoj publici pružamo raznovrsne teatarske, ali i druge umjetničke sadržaje".