Novosti

Uto, 28. 8. 2018.

68. sezonu u BNP-u obilježila međunarodna festivalska učešća, brojne nagrade, gostovanja i premijere


U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica danas je održana koferencija za medije povodom rezimiranja programsko-poslovnih rezultata i realiziranih projekata u protekloj 68. umjetničkoj sezoni, kao i povodom predstavljanja projekata planiranih za nastupajuću 69. sezonu 2018/2019. Na konferenciji za medije su govorili direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović, voditelj Službe marketinga i prodaje Elvir Škiljo, izvršni producent Denis Krdžalići direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo Nihad Kreševljaković.

Prema riječima direktora Begagića, Bosansko narodno pozorište Zenica je svoju 68. umjetničku (pozorišnu i koncertnu) sezonu 2017/2018. završilo sa značajnim programskim rezultatima. I ove sezone je zenički BNP zadržao status pozorišne kuće sa najvećim brojem premijernih izvedbi u segmentu drame, te je u 68. sezoni izvedeno osam premijernih izvedbi, od kojih su tri predstave u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene, a pet predstava u produkciji scena namijenjenih za odraslu publiku. Zenički BNP je protekle sezone zadržao i višegodišnju praksu realizacije velikih međunarodnih koprodukcijskih projekata, te su tako pored već uobičajenih partnerskih projekata sa Međunarodnom kulturnom manifestacijom „Zeničko proljeće“ i Festivalom bh. drame, protekle sezone realizirani koprodukcijski projekti sa partnerima iz Novog Pazara, Internacionalnim teatarskim festivalom MESS Sarajevo i teatrom „Maxim Gorki“ iz Berlina.

Četiri predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i umjetnici angažovani u njihovim ansamblima osvojili su deset nagrada i priznanja na pozorišnim festivalima u zemlji i regionu. Predstava „Moja Fabrika“ nastala prema istoimenoj knjizi Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić, u protekloj je sezoni osvojila četiri nagrade, jednu na 22. jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ Užice i tri nagrade na 34. regionalnim susretima pozorišta/kazališta u Brčkom. Predstava „Ravna ploča“ rađena prema dramskom tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, također je osvojila četiri nagrade na 17. festivalu bh. drame. Predstava u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene „Prodani smijeh“ bugarskog autora i reditelja Darka Kovačovskog osvojila je nagradu na 19. Lut Fest-u. Begagić je izrazio zadovoljstvo jer je zgrada Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u saradnji i uz podršku osnivača i finansijera, u protekloj sezoni djelimično obnovljena radovima na sanaciji fasade i rekonstrukciji uništenih staklenih ploha na prostoru Gornjeg foajea čime je vraćena optimalna funkcionalnost objektu.

Izvršni producent BNP Zenica Denis Krdžalić je istakao da su u 68. sezoni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica realizirana ukupno 22 festivalska učešća, od kojih je 12 bosanskohercegovačkih i 10 inozemnih, čime je praktično zeničko pozorište uzelo učešće na svim važnijim pozorišnim festivalima u BiH, kao i na značajnim inozemnim festivalima kao što su Die Jugoslavische Traum Festival u Bernu, 42. internacionalni teatarski festival MOT Skoplje, 22. jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda Užice, 9. međunarodni pozorišni festival savremenog pozorišta Desiree Central Station Subotica, 32. međunarodni festival Budva Grad Teatar i 31. međunarodni festival Barski ljetopis. 68. sezonu je obilježilo i 25 realiziranih gostovanja, od kojih su četiri inozemna, 21 gostovanje realizirano u brojnim gradovima u BiH i pet gostovanja u gradovima i mjestima Zeničko-dobojskog kantona.

Voditelj Službe marketinga i prodaje Elvir Škiljo istakao je kako je na scenama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica realizirano ukupno 235 programa, u okviru kojih je 117 repriznih izvedbi predstava BNP Zenica, 41 gostujuća predstava, te 77 ostalih programa među kojima su brojne izložbe, promocije, koncerti i druge manifestacije. U organizaciji BNP Zenica realiziran je i 17. festival bosanskohercegovačke drame u okviru kojeg su i ove godine izvedene predstave iz zemlje i regiona promovišući i dajući važnost domaćim autorima i bh. teatru. U okviru Festivala održana su 23 sadržaja u takmičarskom, pratećem i KIDS programu. Pored pomenutih aktivnosti, BNP Zenica je u 68. sezoni koordiniralo Evropskom teatarskom manifestacijom Noć tetara, koja se u Evropi tradicionalno održava treće subote u mjesecu novembru i kojom od samog pokretanja u BiH, već osam godina, koordinira Bosansko narodno pozorište Zenica.

Umjetnička rukovoditeljica BNP Zenica Lajla Kaikčija je za prvu polusezonu nastupajuće 69. sezone najavila tri nova projekta, od kojih je prvi projekat „Bure baruta“, autora Dejana Dukovskog, u režiji Nine Nikolić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Skoplje Film Studija, čije se premijerne izvedbe najavljuju za 20. i 21. septembar na Velikoj sceni BNP Zenica i 27. septembra u Skoplju. Također, planiran je rad na produkcijama drama mladih bh. autora i autorica - Darija Bevande „Ružičasti mjesec“ i Lejle Kalamujić „Ljudožderka ili Kako sam ubila svoju porodicu“, čime bi se nastavilo sa afirmacijom bh. dramskog pisma, a što bi i ove sezone trebalo činiti okosnicu repertoarske politike ovog narodnog pozorišta.

U produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene, kako je istakao njen rukovodilac Miroljub Mijatović, producirane su tri predstave: „Prodani smijeh“, lutkarska predstava za djecu, edukativna predstava za djecu „Ko smo i čime se bavimo?“, u koprodukciji BNP-a i Crvenog križa BiH, te predstava za mlade „Henrik Peti“ u režiji Miroljuba Mijatovića. Treću godinu zenički BNP u koordinaciji Dječije, omladinske i lutkarske scene je realizirao  Internacionalni festival edukativnog teatra - IFET, koji je ujedinio sadržaje za djecu i mlade iz zemlje i regiona, te priredio pravu čaroliju za najmlađe posjetitelje. U 68. sezoni Dječija, omladinska i lutkarska scena je uzela učešće i bila organizator dramskih smotri i pozorišnih kampova koji su okupili mlade iz zemlje i regiona i time proširili aktivnosti razvijanja dramskog obrazovanja, a uspješno je producirana i 6. nacionalna smotra dramskog stvaralaštva mladih sa poteškoćama u razvoju.

Bosansko narodno pozorište Zenica i u 69. sezoni nastavlja saradnju sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS, te će 30. septembra u okviru glavnog programa 58. MESS-a biti izvedena predstava „Rambuku“  u režiji Mihaija Maniutiuja i u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Temišvar iz Rumunije. Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković se zahvalio BNP-u Zenica na dugogodišnjoj uspješnoj programsko-poslovnoj saradnji, te je poželio uspješnu predstojeću sezonu, naglašavajući važnost brige vlasti i šire zajednice o Zeničkom pozorištu koje iz godine u godinu niže značajne umjetničke i repertoarske uspjehe i čija ukupna infrastruktura i dalje predstavlja jedan od najznačajnijih segmenata scensko-produkcijskih potencijala Bosne i Hercegovine.