Novosti

Sri, 10. 10. 2018.

Nakon turneje u Makedoniji, nove izvedbe predstave "Bure baruta"


Nakon festivalskog učešća Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa međunarodnim korpodukcijskim projektom „Bure baruta“ na 42. internacionalnom teatarskom festivalu „MOT“ Skoplje 2018. i nakon gostovanja u Bitolju, zenička publika će imati priliku da pogledati repriznu izvedbu u srijedu, 10. oktobra na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, sa početkom u 19. 30 sati.

Radi se o značajanom međunarodnom koprodukcijskom projektu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, realiziranom u partnerskoj saradnji sa teatarskim i umjetničkim organizacijama iz Republike Makedonije, nastao prema poznatoj drami Dejana Dukovskog „Bure baruta“, u režiji mlade rediteljice Nine Nikolić. „Bure baruta“ je predstava o nasilju, agoniji, izdaji, osveti, prijateljstvu, koja kontinuirano traje i polako se pretvara u „crnu rupu“ koja u sebe uvlači čak i one koji vjeruju da su dovoljno jaki da joj se odupru. Predstava nas, istovremeno, i opominje i podsjeća da nije važno ko je počeo, nego da nam je neophodan heroj koji će prekinuti spiralu nasilja u kojoj se nalazi većina današnjih modernih društava, osobito onih posttranzicijskih. U predstavi igraju glumice i glumci BNP Zenica, uz mlade glumce i glumice iz Sarajeva i Tuzle. Dramaturginja je Dragana Lukan Nikolovski, kostimografija je povjerena Lejli Hodžić, a rad na scenografiji Vedranu Hrustanoviću. Muziku potpisuje Igor Kasapović, a scenski pokret Thomas Steyaert, saradnik iz Belgije.

Predstavu „Bure baruta“ tuzlanska publika će imati priliku pogledati već 21. novembra u okviru Tuzlanskih pozorišnih dana 2018. u Narodnom pozorištu Tuzla. Nakon toga će uslijediti izvedbe predstave i u drugim bh. gradovima u kojima su već dogovorena nova gostovanja.