Novosti

Sri, 14. 11. 2018.

Noć teatra otvara vrata u 12 bh. gradova


Povodom Evrpske manifestacije Noć teatra – Noć teatra za BiH, nakon banjalučke konferencije za medije, održana je konferencija za medije i u Sarajevskom ratnom teatru SARTR. Na konferenciji za medije je predstavljen program Noći teatra za BiH, kao i sarajevski program povodom ove manifestacije, ali i program Srajevskog ratnog teatra.

Na konferenciji za medije su govorili: direktor SARTR-a Aleš Kurt, koordinatorica Evropske manifestacije Noć teatra za BiH Merima Handanović, mentorica predstave „Igre u pijesku“ Jasna Žalica i glumci iz predstave Fatima Kazazić i Jasenko Pašić.

Koordinatorica Noći teatra za BiH Merima Handanović je najavila da će tradicionalno, treću subotu u mjesecu novembru Noć teatra otvoriti vrata teatarskih i drugih kulturnih ustanova u 12 bosanskohercegovačkih gradova sa čak 40 različitih programskih sadržaja. U Bosni i Hercegovini se deveti put za redom održava ova manifestacija evropskog karaktera u kojoj ove godine učestvuje 10 zemalja i to: Hrvatska, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Austrija, Mađarska, Češka, Bugarska i Belgija. Zanimljiva je činjenica da će ove godine biti izvedena 21 predstava od kojih su čak četiri premijerne izvedbe, zatim koncerti, među kojima je i veliki koncert Sarajevske fiharmonije u Narodnom pozorištu Sarajevo, zatim modne revije, radionice za djecu i odrasle, predstavljanje knjiga, obilasci pozorišta, te online teatarske izložbe. Među ovogodišnjim učesnicima je i osam državnih teatara, četiri gradska/amaterska pozorišta, centri za kulturu, jedan festival, jedna ustanova za predšolski odgoj i obrazovanje, jedna akademija dramskih umjetnosti, jedna gradska biblioteka, kao i razne nevladine organizacije i sektori. Handanović je istakla da će svi ljubitelji teatarske umjetnosti imati priliku da uživaju u cjelodnevnoj i cjelovečernjoj manifestaciji u Zenici, Banjoj Luci, Kaknju, Konjicu, Srebreniku, Travniku, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Brčkom, Bugojnu i Trebinju. Također, važno je napomenuti da su svi sadržaji Noći teatra ili po znatno sniženim cijenama ili slobodnog ulaza.

Direktor Sarajevskog ratnog teatra Aleš Kurt je istakao zadovoljstvo povodom ponovnog učestvovanja SARTR-a u Noći teatra za BiH, te je istakao važnost posvećenosti teatru, kao i važnost otvaranja vrata teatarskih ustanova i slavljenja umjetnosti općenito. Predstava „Igre u pijesku“ je rađena prema motivima teksta Michala Walczaka,  nastala je kao magistarski rad studentice glume Fatime Kazazić, a pod mentorstvom profesorice Jasne Žalice.  U predstavi Igraju Fatima Kazazić i Jasenko Pašić. Muziku potpisuje Audio InFunktion, a dizajn i fotografiju Ismar Žalica.

Profesorica Jasna Žalica se zahvalila na pruženoj prilici mladoj studentici Fatimi Kazazić da igra svoju magistarsku predstavu „Igre u pijesku“ u Sarajevskom ratnom teatru SARTR u okviru Noći teatra i time se obilježi i proslavi prvi magistarski rad na Odsjeku za glumu na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Pored Sarajevskog ratnog teatra, u Sarajevu će biti upriličena Noć teatra u Narodnom pozorištu Sarajevo velikim koncertom Sarajevske filharmonije, zatim u Kamernom teatru 55 će biti izvedena predstava u režiji Milana Guturovića „Obično veče“, a Pozorištu mladih Sarajevo će biti izvedena pretpremijerna izvedba predstave u režiji Adisa Bakrača „Avanture Toma Sowyera“.