Novosti

Pet, 23. 11. 2018.

Tri festivalske nagrade zeničkoj "Ravnoj ploči"


Bosansko narodno pozorište Zenica je, sa svojom predstavom „Ravna ploča“, prema dramskom tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, 15. novembra otvorilo ovogodišnje, 35. regionalne pozorišne susrete u Brčkom. Prethodne dvije godine Bosansko narodno pozorište Zenica je bilo apsolutni pobjednik Susreta. Tako je na 33. susretima predstava „Drang nach Westen“ osvojila čak šest nagrada, a kao najbolju ju je proglasio i Stručni i Žiri publike. Bosansko narodno pozorište Zenica je sa predstavom „Moja Fabrika“ prema knjizi Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić, prošle godine, osvojilo tri nagrade na 34. regionalnim susretima u Brčkom, među kojima i ,,Zlatnu statuu” za najbolju predstavu u cjelini.

Predstava „Ravna ploča“ je odigrana u okviru Takmičarskog programa 35. susreta pozorišta u Brčkom. Stručni žiri, koji su činila regionalno afirmisana glumačka imena: Senad Bašić, Ivo Gregurović i Danica Maksimović, ukupno je ovoj predstavi dodijelio tri festivalske nagrade. Tako je glumica Gordana Boban za ulogu Delfe dobila čak dvije nagrade Stručnog žirija i to: Grand prix Susreta i Nagradu za najbolju glumicu, dok je glumac BNP-a Nusmir Muharemovć dobitnik Nagrade za najboljeg mladog glumca 35. susreta kazališta/pozorišta BiH.

Prethodno je predstava „Ravna ploča“ kao festivalska premijera otvorila i Takmičarski program 17. festivala bh. drame. Na ovom Festivalu, predstava je osvojila ukupno četiri nagrade i to dvije nagrade Stručnog žirija, kao i nagrade Novinarskog i Žirija publike. U narednom periodu su planirana nova gostovanja i festivalska učešća ove predstave sa repertoara BNP Zenica.