Novosti

Uto, 27. 11. 2018.

Predstava zeničkog BNP-a jedina iz BiH u međunarodnoj festivalskoj selekciji pozorišnih produkcija iz osam europskih zemalja


Nakon brojnih festivalskih ućešća i gostovanja koja je Bosansko narodno pozorište Zenica realiziralo tokom mjeseca novembra, u utorak, 27. novembra u Subotici će, u okviru Glavnog programa 10. međunarodnog teatarskog festivala Desire Central Station, biti izvedena predstava „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“. Predstava je nastala kao autorski projekat reditelja Zlatka Pakovića, istaknutog regionalnog pozorišnog stvaraoca i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Kulturnog centra Novi Pazar. Inicijalna ideja bila je sažeta u ideji da predstava svoju osnovnu temu crpi iz bogatog književnog, javnog i ukupnog životnog djelovanja Ćamila Sijarića, jednog od najznačajnijih književnika Sandžaka i Srbije, ali i Bosne i Hercegovine u drugoj polovici XX. stoljeća.

Festival Desire Central Station u svojoj je desetogodišnjoj tradiciji okupio sve značajnije pozorišne kuće, a u okviru njegovih programa izvedene su neke od najrespektabilnijih regionalnih, ali i europskih recentnih pozorišnih produkcija. Ove godine u glavnom programu festivala naleze se predstave iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rusije i Francuske, a predstava zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta je jedina iz Bosne i Hercegovine u ovogodišnjem festivalskom programu.

U predstavi igraju glumica Selma Mehanović i glumci Enes Salković i Saša Handžić iz ansambla Bosanskog narodnog pozorošta Zenica, te  gosti iz Beograda, glumci Boris Milivojević i Vahid Džanković. Predstava „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“, još je jedan apel ljudima na ovim prostorima, natopljenom krvlju nevinih žrtava više puta u novijoj historiji, da se okrenu ljubavi i miru.

U narednom periodu, ovu predstavu očekuju nova ugovorena gostovanja, ali i izvođenja na matičnim scenama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i KC Novi Pazar.