Novosti

Pon, 3. 12. 2018.

Smotre dramskog stvaralaštva u okviru 4.IFET-a


Prvog i drugog dana 4. internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET 2018. održane su smotre dramskog stvaralaštva.

U subotu je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana 10. smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola iz Zeničko-dobojskog kantona. U Smotri su učešće uzeli vrtići, srednje i osnovne škole, centri za kulturu iz Zenice, Zavidovića, Kaknja, Vareša i Breze. Stručni žiri je radio u glumačkom sastavu: Anđela Ilić, Ermina Nišić-Kurevija i Adna Hasanić i za najbolju predstavu je proglašena predstava „Zmajevo putovanje oko svijeta“ Prve osnovne škole „Montessori“ iz Zenice.

U nedjelju, drugog dana IFET-a je održana 7. smotra dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama Bosne i Hercegovine. U okviru ove Smotre je upriličeno pet programa iz Zenice, Mostara i Bihaća.

Danas, 3. decembra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti odigrana predstava „Karius i Baktus“ autora Thorbjorna Engera, u režiji Jaroslawa Karwowskog i u produkciji Lutkarskog kazališta Mostar. „Karius i Baktus“ je u Norveškoj kultna knjiga dječje literature, a predstava je vrlo aktualna i korisna, jer utječe na razinu zdravstvenog odnosa prema higijeni usta. Puna je nenametljive didaktike i mudrosti za malu djecu. Mali Marko obožava slastice, ali ubrzo ima problema, sa zubima. Zbog neredovnog čišćenja zubi obolijevaju, a u ustima se stvaraju mala „stvorenja“ koja kvare zube i izazivaju zubobolju. Zubar je taj koji će riješiti problem, a mali Marko će shvatiti da je svakodnevna briga o higijeni zuba neophodna.

Sutra, četvrtog dana IFET-a će biti odigrane dvije predstave „Kako je otkriveno letenje“ u produkciji Pozorišta mladih Novi Sad i predstava „Žuti maslačak“ u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.