Novosti

Sri, 5. 12. 2018.

Dječija graja, smijeh i raznovrstan repertar u BNP-u


Peti dana 4. internacionalog festivala edukativnog teatra – IFET 2018. u znaku je dvije izvedbe predstava za djecu iz Tuzle i Zavidovića.

U 12 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti odigrana predstava “Izmislionica u selu Pričevac”, autora Šime Ešića, u režiji Damira Altumbabića i u produkciji Teatra Kabare Tuzla.  

Isti dan, u 14 sati će biti izvedena predstava ,,Ifigenija” Centra za kulturu Zavidovići, prema motivima drame Lane Šarić i u režiji Sanele Ahmić i Alme Osmanović.

Dramski tekst predstave se temelji na motivima drame starogrčkog dramatičara Euripida - Ifigenija na Aulidi. Dva su glavna motiva oko kojih ona formira novi tekst – motiv rata i moti porodice. Naravno da to i jest tema Euripidove Ifigenije, ali su u ovoj drami ona dobila istaknutije, dijametralno suprotno mjesto u kompoziciji komada. Predstava „Ifigenija“ je dobitnica dva grand prixa od svoje premijerne izvedbe.

Obzirom na činjenicu da je  Bosansko narodno pozorište Zenica ispunjeno najmlađih posjetiteljima, njihovom, grajom i smijehom, 4. IFET je sasvim sigurno opravdao svoj ovogodišnji slogan: „Poklonite pozorište djeci na dar.“

Već sutra, 6. decembra u 11 sati će biti odigrana predstava „Gnijezdo ljubavi“  autorski projekat Slađane Zrnić , u produkciji IN Fondacije iz Banje Luke. Predstava je nastala u cilju promovisanja nenasilja, jednakosti i pozitivne vrijednosti, te je namijenjena djeci uzrasta od 8 do 14 godina. Isti dan, u 12 sati će u zeničkom BNP-u biti upriličena procesna drama „Ružno pače“, koju vodi rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Miroljub Mijatović.