Novosti

Čet, 10. 1. 2019.

Premijera predstave "Pink Moon" u BNP-u


Povodom nastupajuće 729. premijerne izvedbe predstave u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencije za medije na kojoj su govorili: direktor Hazim Begagić, umjetnički rukovodilac i teatrolog Nedžad Fejzić, autor dramskog teksta „Pink Moon“ Dario Bevanda, reditelj predstave Saša Peševski, te glumica i glumci iz ansambla predstave Dina Mušanović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić i Benjamin Bajramović.

Begagić je istakao kako je za Bosansko narodno pozorište Zenica izuzetno važna činjenica da nastavlja afirmisati i promovisati mlade autore i reditelje, što je slučaj i sa predstavom „Pink Moon“ čiju premijernu izvedbu očekujemo sutra, 11. januara u 19.30 sati na Velikoj sceni zeničkog BNP-a. Begagić je još najavio premijernu izvedbu predstave za bebe, koja će biti održana 25. januara u znaku obilježavanja rođendana Dječije, omladinske i lutkarske scene, a zatim i predstavu „Ljudožderka”, autorice Lejle Kalamujić i u režiji Lajle Kaikčije, a nakon toga i jedan naslov iz žansrovskog okvira komedije u produkciji Velike scene, te lutkarsku predstavu „Pinokio“ u režiji bugarskog reditelja Darka Kovačovskog u produkciji DOL scene. Teatrolog Nedžad Fejzić je na konferenciji za medije povodom premijerne izvedbe predstave „Pink Moon“ objasnio kako se radi o pozorišnom komadu koji prati nove trendove i koji je izuzetno aktuelan, na tematsko-sadržajnom i na motivskom polju, te koji nam otvara jednu savremenu posttranzicijsku priču postavljenu na scenu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Autor teksta Dario Bevanda se zahvalio upravi zeničkog BNP-a i umjetničkom savjetu koji je predložio postavljanje njegovog dramskog teksta, čiju praizvedbu očekujemo već sutra.  Bevanda je, također, istakao kako je uvijek veliki izazov raditi u Bosanskom narodnom pozorištu, jer prema njegovim riječima, radi se o teatru koji posljednjih godina ima izuzetno zanimljiv, hrabar i dobar repertoar.

Reditelj Saša Peševski  je istakao da se u podnaslovu teksta „Postdramska rock opera“ krije dosta toga što je sadržano u ovoj predstavi, jer su likovi iz predstave takvi da igraju svoje uloge na dokumentaristički način, što je na svojstven način kombinacija fikcije i fakcije, a s druge strane rock opera podrazumijeva muziku i povezanost muzike sa dramskom pričom, što je, prema riječima Peševskog, također, važan segment predstave „Pink Moon“.

Glumica i glumci predstave „Pink Moon“ Dina Mušanović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić i Benjamin Bajramović su izrazili zadovoljstvo zbog realizovanja novog projekta u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, te zbog prilike da se kreativno i stvaralački ostvare u umjetničkom projektu koji je izuzetno savremen u poetičkom, stilskom i tematskom smislu.

Prva reprizna izvedba ove predstave je planirana za petak, 18. januar na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa početkom u 19.30 sati.