Novosti

Pet, 22. 3. 2019.

U subotu premijera „Ljudožderke“ u BNP Zenica


Povodom nastupajuće premijerne izvedbe predstave „Ljudožderka“ prema tekstu Lejle Kalamujić, u režiji Lajle Kaikčije i koprodukciji 24. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, danas je održana konferencije za medije na kojoj su govorili prvi čovjek ove teatarske kuće Hazim Begagić, autorica dramskog teksta Lejla Kalamujić, rediteljica Lajla Kaikčija, dramaturginja Asja Krsmanović, glumice i glumac iz ansambla predstave: Lana Delić, Sabina Kulenović, Uranela Agić-Burina, Dina Mušanović i Saša Handžić.

Direktor Hazim Begagić je izrazio zadovoljstvo povodom premijerne izvedbe predstave „Ljudožderka“, koja je peti premijerni naslov u okviru 69. sezone 2018/2019. Begagić je istakao važnost djela bosanskohercegovačke književnosti i njihovo postavljanje na scene i repertoar Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Begagić je još izjavio kako je dodatna vrijednost ove drame to što ona primarno govori o nama, istovremeno ne zanemarujući opća i univerzalna ljudska i civilizacijska pitanja.

Autorica dramskog teksta Lejla Kalamujić se zahvalila Bosanskom narodnom pozorišta Zenica za scensko uprizorenje njenog prvog dramskog teksta. Naglasila je kako  je pisanje ove drame bio svojevrsni umjetnički eksperiment, budući da se do tada nije okušala u toj književnoj formi. Cilj joj je bio da na prikazu jedne porodice bude prikazana kompleksna zbivanja do kojih je dolazilo usljed raspada Jugoslavije.

Prema riječima rediteljice Lajle Kaikčije, Lejla Kalamujić je sve u autorskoj i glumačkoj ekipi osvojila svojim stilom pisanja još u zbirci priča „Zovite me Esteban“. I ovoga puta Kaikčija je oko predstave „Ljudožderka“ okupila provjerenu autorsku ekipu u kojoj scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, scenski pokret saradnik iz Belgije Thomas Steyaert, a muziku potpisuje Igor Kasapović. Kako je Kaikčija istakla, ovo je prvi put da sarađuju sa dramturginjom Asjom Krsmanović na obostrano zadovoljstvo. Kaikčija je ovim putem zahvalila svim glumicama i glumcima iz ansambla predstave, kao i svim saradnicama i saradnicima na požrtvovanosti i apsolutnoj posvećenosti u radi na ovom projektu.

Dramaturginja Asja Krsmanović je kazala kako je izuzetno zahvalna zeničkom BNP-u koji pokazuje sluh za tekstove mladih bh. autora i autorica, jer je ovo drugi dramski tekst mladih autora koji je doživio svoje scensko uprizorenje na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema riječima Krsmanović, radi se o tekstu koji je jako blizak sadašnjem trenutku, koji progovara o raspadu jedne države, o potpunom nesnalaženju i o krahu koji je nakon toga nastao i o urušavanju ćelija jednog društva, od porodice, jedinke, pa do urušavanja sistema. U radu na ovoj predstavi, preuzeti su neki dijelovi iz zbirke priča „Zovite me Esteban“ koji su upotpunili scensko izvođenje predstave.

Glumice i glumci iz ansambla predstave su se zahvalile na izuzetno zanimljivom procesu rada na predstavi, te je pozvala publiku na premijernu izvedbu predstave koja će biti izvedena u subotu, 23. marta sa početkom u 19. 30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a u sklopu programa 24. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ Zenica 2019. Prva repriza ove predstave je planirana za četvrtak, 28. mart u 19.30 sati.

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Lana Delić, Sabina Kulenović, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Nusmir Muharemović i Dina Mušanović, mlada glumica iz Sarajeva.