Novosti

Pon, 22. 4. 2019.

Povodom XVIII festivala


Pred nama je novo izdanje Festivala bosanskohercegovačke drame. Na veliku radost festivalskih timova, a nadamo se i naših partnera, gostiju i publike, zadovoljstvo je najaviti još jedan festivalski tjedan. Zadovoljstvo je još veće kada u obzir uzmemo sve nedaće i limite koji sve više i sve češće omeđuju želje i ambicije kulturnih radnica i radnika u zemlji da rade na projektima koji za svoju misiju imaju razvoj dijaloga i interkulturalizma.

Iz brojnih razloga organizacione naravi, Festival se ove godine prvi put održava u aprilu, posljednjih sedam dana tog mjeseca. Bit će to festivalska sedmica kojom jedini festival bosanskohercegovačke nacionalne dramaturgije, nadamo se, ulazi u zreliju etapu svoga razvoja – fazu punoljetstva. Vrijeme je dakle za realizaciju 18. festivala. Govorili smo, pisali, diskutovali, razgovarali i polemisali svih proteklih godina o brojnim dilemama, problemima, otvorenim pitanjima i oscilacijama koje su pratile Festival, organizaciono, koncepcijski, estetski. U prvi smo plan nerijetko stavljali njegovu temeljnu koncepciju na kojoj Festival gradi svoju profilaciju i zasniva svoj smisao. I unatoč svemu, Festival nikada nije odstupio od svoje prvobitno postavljene misije, a ona je – razvoj bh. drame i afirmacija bh. autorica i autora u dramskoj književnosti i pozorišnoj umjetnosti.

Raduje nas da ćemo naše punoljetstvo ove godine proslaviti sa tri sarajevska teatra (Narodno pozorište, Kamerni teatar i SARTR) koji su u bh. teatarskom poraću kontinuirano pokazivali suštinsku repertoarsku brigu prema djelima bosanskohercegovačkih autorica i autora, svaki u okvirima svoje programske politike i repertoarnih smjernica. Sretni smo i zbog svojevrsnog povratka Narodnog pozorišta Tuzla u festivalski raspored nakon višegodišnjeg odsustva, kao i radi selekcije predstave programski sve zanimljivijeg Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. U festivalskoj kompeticiji i ove godine se našla predstava festivalskog domaćina – BNP-a Zenica, pozorišne kuće koja niti jednu svoju sezonu nije zaključila bez postavke djela domaćeg autora ili autorice. Ove godine u programu nažalost nemamo uvrštene predstave narodnih pozorišta iz Banja Luke i Mostara, Pozorišta Prijedor i Pozorišta mladih Sarajevo, radi jednostavne činjenice da u utvrđenom periodu u njihovoj repertoarskoj ponudi nije bilo premijernih naslova koji bi se uklopili u temeljni koncept Festivala. Nadamo se da će biti moguće realizirati našu želju da jubilarno 20. festivalsko izdanje bude svojevrsna svečana revija svih bh. institucionalnih pozorišta koji će u toj pozorišnoj sezoni i simbolično dati svoj doprinos razvoju bh. drame, inscenacijom djela domaćih stvaralaca.

Sa druge strane, međunarodni karakter Festivala nije i ne smije biti tek pitanje njegovog imidža i puko insistiranje na pravdanju njegove internacionalne profilacije, već upravo njegova istinska razvojna dimenzija. Međunarodni program Festivala bh. drame, pokazale su to sve njegove dosadašnje edicije i učešća brojnih pozorišnih produkcija iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Sjeverne Makedonije i tako dalje, zapravo je jedinstvena prilika da zajednički budemo nadahnuti pozorišnim uradcima nastalim ili inspirisanim djelima bosanskohercegovačkih autorica i autora koji, pak, kao takvi, čine neodvojivi dio složenog bh. književnog i kulturnog miljea, i savremenog i naslijeđenog. Upravo su te predstave na izvjestan način testirale i poboljšavale i naše vlastito razumijevanje bh. drame i teatarskih poetika ovdašnjih autorica i autora, jačajući i razvijajući percepciju i kritičku svijest prema sveukupnosti domaćeg teatra i drame. Ujedno, to nas podsjeća i na nenamjerno pomalo zaboravljeni značaj institucije međunarodnog festivalskog selektora, modelu odabira festivalskog programa kojem se u narednim godinama svakako treba vraćati. Kako bilo, na našu veliku radost, ove godine ćemo u okviru festivalskog programa prvi put gledati jednu predstavu Narodnog pozorišta Užice, ujedno iskreno žaleći radi produkcijske nemogućnosti da premijerno u BiH ugostimo ansambl Deutsches Theatra iz Berlina sa njihovim prethodno selektiranim repertoarskim naslovom iz protekle sezone.   

Proslava našeg 18. rođendana može biti potpuna samo sa našom užom festivalskom zajednicom – publikom, gradom i gostima, i baš nas tu čeka mnogo posla. Shvatamo da se Festival bh. drame u svojoj budućnosti može razvijati u punom zamahu tek kada i ako uspijemo istinski integrirati njegovu lokalnu dimenziju, sa onom univerzalnom. Uticaj Festivala na lokalnu zajednicu jeste bitan, ali bez njegove, usudit ćemo se reći globalne važnosti, takav uticaj sam po sebi neće imati mnogo smisla. Brojni su primjeri koji potvrđuju kako upravo najbolji i najvitalniji svjetski pozorišni festivali svoj uspjeh baziraju na njegovanju umjetničkog i profesionalnog teatarskog diskursa, ali istovremeno snažno podržavajući brojna inovativna rješenja i hrabre poteze u svojim produkcijskim praksama, nikada ne zaboravjajući da kontinuirano i stalno komuniciraju sa svojim publikama i javnošću, stručnom, medijskom i onom najširom.

Festival, ako se želi razvijati, rasti i trajati, morat će postati istinskim i jedinstvenim mjestom za stvaranje kontakata bh. dramskih spisateljica i pisaca, autorica i autora, među njima samima, ali i među svim pozorišnim profesionalcima iz zemlje, okruženja, Europe i svijeta. Festival mora biti prostor široke debate, rasprava, predstavljanja, upoznavanja, ali i vrlo praktičnog i konkretnog projektnog rada. Sam po sebi, on teško da može natjerati širu javnost i medijsku scenu da se za njega ozbiljno zainteresiraju, ali brojne su mogućnosti kreiranja sopstvenih alata, proizvoda i rješenja oko kojih bi se mogla okupiti zajednica njegovih pratitelja, da iskoristimo termin iz vokabulara socijalnih mreža. Festival će u budućnosti morati dokazati pozorišnim umjetnicima i umjetnicama, ali i Pozorištu, Gradu i bh. zajednici da je otvoreno mjesto susreta, dijaloga i rada. Upravo takva stalna susretanja i ta bliskost neminovno će rezultirati partnerstvima i novim projektima, a u konačnici voditi ka poboljšanju statusa i pozicije u kojoj rade i nalaze se bosanskohercegovački pozorišni autori i autorice, ali i ukupni teatarski sistem države Bosne i Hercegovine.

I na kraju, izražavam iskrenu zahvalnost svim festivalskim saradnicama i saradnicima, našim radnicama i radnicima, na nesebičnom zalaganju i trudu zahvaljujući kojem imamo i najavljujemo još jedan Festival bh. drame – osamnaesti, punoljetni.

Hazim Begagić