Novosti

Pon, 22. 4. 2019.

O Pratećem programu XVIII festivala


Ni ovogodišnje, osamnaesto po redu izdanje Festivala bosanskohercegovačke drame, bez obzira na skroman festivalski budžet, nije odustalo od uobičajenog koncepta Pratećeg programa Festivala, koji, naravno, jest imanentni dio festivalske atmosfere.

Tako će u okviru ovogodišnjeg „pratećeg pogona“ Festivala, osim izvedbe predstave Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi Hasije Borić-Stojić u produkciji Uduženja „Exilium“ iz Sarajeva, biti upriličeno i nekoliko predstavljanja knjiga i časopisa i tekuće bosanskohercegovačke i regionalne editorske produkcije.

Predstava Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi autorski je projekat glumice Hasije Borić-Stojić i to u najširem značenju tog pojma: osim glumačke realizacije monodramske teatarske forme, Hasija Borić-Stojić je potpisana i kao autorica teksta i rediteljica ove predstave. Predstava je praizvedena u Sarajevu u proljeće 2018. godine i dosad je imala desetak izbedbi u zemlji i i inostranstvu. (Nije naodmet spomenuti i to da je gospođa Hasija Borić-Stojić ovogodišnja dobitnica specijalne nagrade „Adem Ćejvan“ koju Direkcija festivala dodjeljuje dugogodišnjem, zaslužnom i uglednom bosanskohercegovačkom glumcu / glumici.)

Direkcija „Sterijinog pozorja“ iz Novog Sada na čelu sa Miroslavom Mikijem Radonjićem – kao što je već publika našeg Festivala navikla u zadnjih desetak godina – predstaviće recentnu izdavačku produkciju ove, neupitno, jedne od najrespektabilnijih pozorišnih istitucija u regionu. Posjetiocima će biti predstavljeno nekoliko teatroloških publikacija i novih brojeva časopisa „Scena“.

Festivalskoj publici će, također, biti predstavljena i knjiga Četiri i po drame Almira Bašovića u izdanju sarajevskog Connectuma. Pod ovim naslovom objedinjen je dosadašnji dramski opus dramatičara koji nedvojbeno predstavlja „jedinstvenu pojavu ne samo u okviru ne samo bosanskohercegovačkog teatra već i u kontekstu savremenih pozorišnih prilika na prostoru koji se označava terminom 'ex Yu'“.

Tokom trajanja Festivala uslijedit će i predstavljanja još tri knjige i to: Schindlerov lift Darka Cvijetića, Život na stiku Dževdeta Tuzlića i Leaping across the Miles: Essays in British Contemporary and American Drama dr. Ifete Čirić-Fazlija.

Nakon pjesničkih knjiga koje su duboko uranjale u tragediju ovih prostora, u bestijarij bh. Apokalypse Now, Darko Cvijetić romanom Schindlerov lift, opsesivne slike svog pjesničkog hronotopa uobličava u polifonijsku, postapokaliptičnu proznu formu, kroz koju do mučnosti svjedoči dubinu našeg ambisa i opšteg poraza koji je, opet, pokazao šta biva kad zlodjelo prevagne nad ljudskošću.

Knjiga Život na stiku (sa podnaslovom „40 godina na radiju, televiziji i u printanim medijima“) Dževdeta Tuzlića presjek je njegove višedecenijske novinarske prakse prisutne u emisijama iz kulture, koje je autor realizovao u različitim žurnalističkim medijima. Knjiga objedinjuje dio opusa sadržanog u susretima sa nekim od najeminentnijih aktera svjetske, evropske, regionalne i bosanskohercegovačke kulturne scene i kao takva predstavlja i svojevrsno dokumentarno putovanje kroz vrijeme od sredine sedamdestih godina prošlog stoljeća do danas.

Kroz svoje putovanje prostorima savremene britanske i američke drame (od „klasičnih“ autorskih ličnosti, Edwarda Bonda i Harolda Pintera, preko Toma Stoparda, do nama „egzotičnijih“ kao što su David Henry Hwang, Velina Hasu Houston i Elsabeth Wong i dramskih ženskih azijskih glasova u savremenoj američkoj dramskoj književnosti) dr. Ifeta Čirić-Fazlija svojim, prije svega, akribijskim esejima, ukoričenim, uvezanim pod poetskim naslovom Leaping across the Miles: Essays in British Contemporary and American Drama, daje značajan i dragocjen doprinos budućem proučavanju angloameričke drame.