Novosti

Pet, 26. 4. 2019.

Bogat program drugog dana XVIII festivala bh. drame


Drugi dan XVIII festivala bh. drame i autorskog teatra, u četvrtak, 25. aprila, upriličen je bogat Takmičarski program u Narodnom pozorištu Sarajevo i u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. U 16 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo je odigrana predstava „Gazi Husrev-beže ili: Bukagije“ autora Džemaludina Latića, u režiji Tanje Miletić-Oručević. U predstavi su tematizirani događaji iz života Gazi Husrev-bega, plemića bosanskohercegovačkog porijekla koji je, prema mišljenju stručnjaka, jedan od najznačajnijih bosanskih vladara, ktitor i neimar koji je bitno utjecao na sveukupni razvoj Bosne i Hercegovine, a naročito grada Sarajeva. Predstava je inspirisana historijskim ličnostima i događajima, ali donosi aktuelnu priču o univerzalnoj prirodi ljudskih ljudskih karaktera i njihovim odnosima u društvu. Adaptaciju Latićevog teksta radio je Hasan Džafić koji potpisuje i dramaturgiju predstave, a postavkom ove drame Narodno pozorište Sarajevo još jednom je pokazalo da podržava domaće dramsko stvaralaštvo.U predstavi igraju: Aldin Omerović, Emir Fejzić, Vedran Đekić, Merima Lepić-Redžepović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Ermin Sijamija, Helena Vuković/Mona Muratović, Mehmed Porča, Aleksandar Seksan, Damir Kustura, Hasija Borić-Stojić, Riad Ljutović, Alen Muratović, Nerman Mahmutović i Davor Sabo.

Također, u okviru Takmičarskog programa u 20 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je izvedena predstava Narodnog pozorišta Užice „Ali grad me je štitio“ prema tekstu Tanje Šljivar i u režiji Bojana Đorđeva. Radnja predstave je smještena u Frankfurt, na dan „blockupy“ protesta 2015. godine povodom otvaranja još jednog frankfurtskog nebodera – nove zgrade Evropske centralne banke. „Ali grad me je štitio“ dijelom je dokumentarna, citatna i metatekstualna drama i kombinacija je pop kulture, kasnog kapitalizma i iskustava jugoslovenskih imigranata u Njemačkoj. Likovi variraju od izmišljenih, poput konobarice Željane, koja na dan protesta izvršava samoubistvo skokom sa zgrade, do istinitih kao što su Naomi Klajn i Mario Dragi, pa do fiktivno – stvarnih bosanskih imigranata i same autorice teksta u kome govori i grad Frankfurt. U predstavi igraju: Tijana Karajičić, Bojana Zečević, Igor Borojević, Momčilo Murić, Nikola Penezić, Branislav Ljubičić, Hadži Nemanja Jovanović i Dušan Radojičić. 

U okviru Pratećeg programa XVIII festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019. u 18 sati je upriličeno  predstavljanje izdanja Sterijinog pozorja iz Novog Sada. Nova izdanja je predstavio direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić. Također u okviru Pratećeg programa, u 19 sati je promovisana knjiga drama Almira Bašovića „Četiri i po drame“. Promocijom je moderirao Nedžad Fejzić.

U petak, trećeg dana Festivala u okviru Pratećeg programa u 19 sati u Konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti upriličeno predstavljanje knjige „Šindlerov lift“ autora Darka Cvijetića. Isti dan, u okviru Takmičarskog programa u 20 sati će biti izvedena predstava „Pink Moon“ prema tekstu Darija Bevade, u režiji Saše Peševskog i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.