Novosti

Ned, 28. 4. 2019.

Nagrada "Adem Ćejvan" dodijeljena Hasiji Borić-Stojić


Četvrti dan XVIII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. u BNP-u je protekao u znaku Pratećeg programa i dodjele Nagrade „Adem Ćejvan“.

U Konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je u subotu, 27. aprila u 19 sati upriličena promocija knjige Dževdeta Tuzlića „Život na stiku“ o kojoj su govorili Mladen Bićanić, Ratko Orozović i Nedžad Fejzić.

Isti dan, na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ u 20.30 sati je odigrana prestava autorice i rediteljice Hasije Borić-Stojić „Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi“ u produkciji Udruženja „Exillium“ . Autorica i rediteljica predstave Hasija Borić-Stojić o ovoj predstavi piše: ,,U brutalnom vremenu postgenocidnog društva na koje se nakalemio divljački kapitalizam u kojem se često gube osnovna ljudska i božja načela, nana Fata Orlović stoji kao moralni svjetionik svima nama.  Prebijaju je popovi, policajci, leži u bolnici, sude joj, ali nana Fata nepokolebljivo stoji na svojoj zemlji, usamljena i stamena u svojoj borbi da istraje do kraja, po cijenu života. „Toliku su mladost pobili, šta je život jedne stariteljke spram sve te mladosti", kaže. Nana Fata je i duhovita žena, te mi to pomaže da sadržaj svoje drame „olakšam“ prizorima s blagom komikom, kako bih gledaocima omogućila da lakše prate dramske scene koje sadrže teška pitanja vjere, zločina, kazne, grijeha, oprosta. Fatina zemlja koju je ogradila i na kojoj gospodari postaje metafora Bosne i Hercegovine, a ona uzor svima nama kako se treba za nju boriti.” U predstavi igraju Hasija Borić-Stojić i Alana Piknjač.

Poslije izvedbe ove predstave, dodijeljena je Nagrada ,,Adem Ćejvan” koja se dodjeljuje istaknutom bosanskohercegovačkom glumcu/glumici za životno djelo. Ove godine, Nagrada ,,Adem Ćejvan” je dodijeljena istaknutoj glumici Hasiji Borić-Stojić, koja je sasvim sigurno svojim ulogama ostavila neizbrisiv trag na bosanskohercegovačkoj teatarskoj sceni.

U nedjelju, petog festivalskog dana u okviru Takmičarskog programa na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u 20 sati će biti odigrana predstava ,,Logorilijada” autora Dragana Komadine, u režiji Ivana Lea Leme i u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika i Matice hrvatske iz Mostara.