Novosti

Pet, 30. 4. 2021.

Osam predstava u selekciji XX festivala bh. drame


U Bosanskom narodnom pozorištu zenica je održana konferencija za medije na kojoj je selektorica XX festivala bh. drame Zenica 2021 Ljiljana Čekić saopćila izbor predstava koje će ući u Takmičarski program. Selekcija Festivala obuhvata predstave koje su premijerno izvedene u periodu od od 15. marta  2019. godine do 15. marta  2021. godine. Festival je zakazan za mjesec septembar tekuće godine, a o tačnom datumu će javnost biti blagovremeno informisana.

Prema odluci selektorice Ljiljanje Čekić, u selekciju XX festivala bh. drame su uvrštene predstave: „To nikad nigdje nije bilo“ Narodnog pozorišta Sarajevo, predstava „Derviš i smrt“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, „Identitluk“ u koprodukciji Studija za izvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Narodnog pozorišta Mostar, zatim predstava „Ništa nas ne smije iznenaditi“  u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i Festivala MESS, „Kreketanje“ u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, predstava „Šindlerov lift“ Kamernog tetara 55 Sarajevo, kao i predstava „Nije čovjek ko ne umre“ Pozorišta Prijedor. Selktorica je imala priliku da pogleda dvadeset prijavljenih predstava i prema njenim riječima posljednje dvije godine je obilježila i manja produkcija predstava, što je naravno rezultat pandemije. Prema riječima selektorice ovaj jubilarni Festival bh. drame je posebno značajan jer je planirano da bude održan u uvjetima kad su pozorišni život i pozorišna produkcija u izuzetno teškoj situaciji.

Prema riječima saradnice za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Merime Handanović, XX festival bh. drame će početi festivalskom premijerom „Sedam strahova“ autora Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Zeničko pozorište tradicionalno Festival bh. drame otvara festivalskom premijerom koja ulazi u Takmičarski program festivala.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se održavaju u skladu sa važećim higijensko-epidemiološkim mjerama.