Novosti

Sri, 8. 6. 2022.

Promocija knjige Ljiljane Čekić, “Narodno pozorište Vrbaske banovine - repertoar i ansambl”


U utorak, 7. juna 2022. godine u okviru pratećeg programa XXI festivala bosanskohercegovačke drame održana je promocija knjige autorice Ljiljane Čekić, “Narodno pozorište Vrbaske banovine - repertoar i ansambl”. Razgovor sa autoricom vodila je Velida Kulenović. 

U pitanju je druga po redu knjiga nastala u sklopu istraživačkog rada za doktorsku disertaciju autorice, i koja se bavi historijatom Narodnog pozorišta Republike Srpske čiji je autorica, po profesiji glumica, i sama član.

Autorica je govorila o načinu na koji je prikupljala informacije, važnosti čuvanja dokumenata i podataka, te nerijetkoj nemarnosti institucija prema takvim, značajnim spisima. Kako sam naslov kaže, u ovoj knjizi najviše se bavila izvučavanjem repertoarske politike pozorišta, tadašnje praktičnosti u produkciji i odlikama glumačkog posla. Autorica navodi najznačjanija glumačka imena tog doba u knjizi i govori o načinu na koji su glumci igrali u različitim pozorištima iste uloge, kako su bili zapošljavani i koja su bila najpopularnija dramska djela. Također, dotakla se i teme dovođenja publike u tetarske kuće i neke vrste omasovljavanja i približavanja teatra publici. Istakla je da, iako je željela izbjeći politički kontekst u knjizi, to je bilo nemoguće, jer je osnivanje svakog teatra predstavljalo političku odluku i zbog toga je historija svakog teatra neodvojiva od društveno-političkog konteksta. 

Ljiljana Čekić napominje da je težila ka jezičkoj jednostavnosti u svom pisanju, kako bi knjiga bila što bliža čitateljima i što lakša za razumijevanje. Izdavači knjige su  Arhiv Republike Srpske i Udruženje arhivskih radnika Srpske.

Nedžma Čizmo