O predstavi

(...)

Oživjeti roman prilagodivši ga pozorištu nije poduhvat koji je lako izvesti, ali režiseru Dejanu Projkovskom, sa nevjerovatnom ekipom glumaca, scenografijom, muzikom i koreografijom pošlo je za rukom da takvo nešto, i to maestralno, učini na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske. Ova predstava je produkcijski masterklas i može služiti na ponos Narodnog pozorišta.

(...)

Naravno, najbitnija stavka ove predstave su glumci. (...) Glavni lik tumači Zlatan Vidović i to na nevjerovatan način, vjerodostojno, sa takvom ozbiljnošću i predanošću da svaku Nurudinovu emociju prikaže i naglasi baš onako kako je to Selimović i htio.

Važno je spomenuti da predstava traje 160 minuta i Zlatan je konstantno na sceni, neumorno i odlučno prikazujući sve ono što trebamo vidjeti kako bi shvatili lik kojem je život tamnica. Takođe tu su i likovi poput Mula Jusufa kojeg je oživio Rade Kostić i to na nevjerovatan način, Hasana glumi Željko Erkić, koji se na sceni u par navrata pojavio sa svojim konjem. Kadija je Duško Mazalica koji u predstavi glumi sa jastrebom, Kadinica je Anja Ilić koja me iskreno oduševila kako je prikazala moćnu ženu tog vremena. Muftija je Ljubiša Savanović, Muselim Danilo Kerkez, a Hafiz Muhamed Đorđe Marković. Bjegunca glumi Bojan Kolopić, Sinanudina Dragoslav Medojević, a Kara Zaima Rok Radiša.

Pored svih ovih sjajnih ljudi tu je i ekipa glumaca sa banjalučke akademije koja je utjelovila likove sufi derviškog brastva, kao i policije, plesačica i svega što je sam tok priče zahtijevao.  (...)

Na kraju za svu ekipu jedno veliko i iskreno bravo. (...)

Zoran Matić